Спеціальні потреби

Україна і Росія відновили газові переговори


Україна і Росія відновили газові переговори
Україна і Росія відновили газові переговори

Україна і Російська Федерація відновили переговори про перегляд умов постачання газу. Зустріч у центральному офісі «Газпрому» в Москві керівника російської монополії Олексія Міллера з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойком стала першою після того, як обидві сторони заявили про те, що переговори зайшли в тупик.

«Зустріч пройшла в конструктивній атмосфері. Сторони домовилися продовжити консультації і переговори про співробітництво в газовій сфері відповідно з домовленостями керівників двох країн в кінці 2011 року» – йдеться у розповсюдженому прес-службою «Газпрому» повідомленні.

Учасники переговорів не повідомляють про конкретніші домовленості. Однак водночас із московською зустріччю український прем’єр Микола Азаров підтвердив намір значно скоротити закупівлю російського газу.

«Ми їм чітко сказали: ми не збираємося закуповувати такі величезні об’єми газу за кабальними контрактами. За які такі гріхи ми вимушені закуповувати такий дорогий газ. Тобто вже час зупинитися, вже час нам дати відповідь, за що наші люди повинні таку високу ціну сплачувати», – цитує Азарова урядовий сайт. Його заява пролунала у відповідь на критику російської сторони, яка розцінила дії України як порушення діючих контрактів.

Останнім часом і в Росії, і в Україні все частіше погрожують один одному зверненням до міжнародних арбітражних установ. Сторони дають зрозуміти, що готові до такого способу врегулювання тривалої суперечки. Українські експерти звертають увагу, що в інших європейських країнах домоглися перегляду аналогічних газових контрактів. Однак і в Києві, і в Москві не хочуть бути ініціатором подання позову.

Наприкінці минулого тижня президент України Віктор Янукович зізнався про те, що уряд активно шукає заміну для російського газу, закуповувати який не може собі дозволити. «Ми маємо найвищу ціну на газ у світі. На сьогодні ця ціна для України – 516 доларів (без урахування 100-доларової знижки, згідно з харківськими угодами). Ми шукаємо зараз альтернативні джерела постачання газу, безумовно, за нижчими цінами», – заявив глава держави.

Посадовці розраховують замінити значну частину російського газу вугіллям українського виробництва. На цей вид палива планують перевести підприємства теплокомуненерго. Крім цього, в Києві розраховують, що спорудження на узбережжі Чорного моря терміналу для прийому зрідженого газу дозволить закуповувати газ у інших постачальників крім російського «Газпрому». Щоправда, зазначають експерти, створення альтернативних джерел енергії вимагає часу і значних капіталовкладень.

XS
SM
MD
LG