Спеціальні потреби

Росія застерігає Захід від «прямої ескалації напруги» у війні в Україні, обіцяє "нищівну помсту", якщо буде удар по Кримському мосту


На цьому фоторечник Кремля Дмитро Пєсков виступає перед ЗМІ в кулуарах з’їзду Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) у Москві 25 квітня 2024 року.
На цьому фоторечник Кремля Дмитро Пєсков виступає перед ЗМІ в кулуарах з’їзду Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) у Москві 25 квітня 2024 року.

У Кремлі назвали «небезпечними» коментарі міністра закордонних справ Великобританії Девіда Кемерона та президента Франції Еммануеля Макрона про використання зброї їхніх країн для ударів України по території Росії.

«Це пряма ескалація напруги навколо українського конфлікту, яка потенційно може становити загрозу для європейської безпеки, для всієї архітектури європейської безпеки», — заявив речник Кремля Дмитро Пєсков у п’ятницю на брифінгу.

"Ось тут ми бачимо таку небезпечну тенденцію ескалації напруги в офіційних заявах. Це викликає наше занепокоєння", – сказав він.

Також виступаючи на брифінгу, речник МЗС Росії Марія Захарова заявила: "Це вперше західний політик настільки відверто визнав те, що довгий час було загальновідомою таємницею для більшості країн світу: що Захід веде приховану війну проти Росії руками українців".

Росія, додала вона, відповість, якщо Україна завдасть ударів по території Росії з британської зброї.

Під час свого візиту до Києва в четвер Кемерон заявив Reuters, що Україна має право завдати удару в порядку самооборони. "Подібно до того, як Росія завдає удару всередині України, ви цілком можете зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищається", – сказав він.

Кемерон пообіцяв 3 мільярди фунтів стерлінгів (3,7 мільярда доларів) щорічної військової допомоги для України «стільки, скільки буде потрібно», додавши в четвер, що Лондон не заперечує проти використання його зброї в Росії.

В окремому інтерв’ю в четвер Макрон повторив попереднє зауваження, що він не виключає відправки військ в Україну, дії, яка, за словами Росії, призведе до прямої та небезпечної ескалації напруженості навколо конфлікту.

"Мирні пропозиції"

Захарова також заявила, що Росія готова розглянути "серйозні" українські мирні пропозиції, виходячи з того, що вона назвала "реаліями" і занепокоєннями Москви щодо безпеки, додавши, що Україна повинна взяти на себе зобов'язання залишатися військово-нейтральною в майбутньому.

Умови Москви були ідентичні попереднім, які Україна неодноразово відхиляла.

Росія також попередила в п’ятницю, що відповість «нищівним ударом помсти», якщо Україна вдарить по Криму або Кримському мосту, що з’єднує південь Росії з Чорноморським півостровом.

"Кримський міст знову під прицілом", – сказала Захарова на брифінгу. "Підготовка до нападу на нього, в яку важко повірити, зараз ведеться відкрито, з показною бравадою і за абсолютно прямої та безсоромної підтримки колективного Заходу".

Москва заявила, що вважає, що Україна — яка нещодавно отримала від Сполучених Штатів армійську тактичну ракетну систему дальнього радіуса дії MGM-140 (ATACM) — збиралася атакувати міст напередодні або 9-го травня, у річницю перемоги СРСР над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні.

Чорноморський флот Росії, на який Україна неодноразово нападала, базується в Криму.

Київ заявив, що вважає незаконним будівництво автомобільного та залізничного мосту, який раніше використовувався для переміщення російських військ і озброєння проти України.

Київ має намір повернути Крим, який Росія захопила та анексувала в України у 2014 році.

Деяку інформацію для цього повідомлення надали Reuters, The Associated Press і Agence France-Presse.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG