Спеціальні потреби

Тимошенко судитиметься з РосУкрЕнерго в американському суді


Юлія Тимошенко під час інтерв’ю
Юлія Тимошенко під час інтерв’ю

Екс-прем’єрка подала позов до американського суду проти компанії РосУкрЕнерго та її власника Дмитра Фірташа. Юлія Тимошенко звинувачує Фірташа та його компанію у маніпуляціях та впливі на рішення Стокгольмського суду в червні 2010 року. Тоді суд зобов’язав НАК Нафтогаз України повернути швейцарському трейдеру РосУкрЕнерго 12,1 млрд. кубометрів газу.

«Суд прийняв до розгляду наше звернення і буде його розглядати у судовому засіданні», – заявила Юлія Тимошенко. Лідерка «Батьківщини» впевнена, що рішення американського суду матиме юридичну силу в Україні.

Разом із Тимошенко до суду звернулися й інші депутати фракції БЮТ, і тільки в середу політики отримали підтвердження щодо прийняття справи.

«Я особисто (звернулася) як фізична особа і ще ряд народних депутатів нашої фракції. Позов до суду був переданий декілька тижнів тому, але сьогодні ми вже маємо підтвердження, що суд прийняв до розгляду цю справу», – сказала вона.

Юлія Тимошенко розраховує, що, за результатами розгляду цього позову, РосУкрЕнерго та її власник Дмитро Фірташ вимушені будуть повернути Україні 12,1 млрд. кубометрів природного газу.

На власній сторінці Твіттер Юлія Тимошенко назвала цей позов – «подарунком Януковичу-Фірташу до роковин харківських угод».

Американське законодавство дозволяє розглядати позови громадян інших країн в разі порушення міжнародних прав людини.

«Законодавство Сполучених Штатів допускає, що якщо в країні чиниться рекет, якщо це стосується громадян України або будь-якої іншої країни, якщо це призводить до їх власних збитків, так, як в Україні відновлення РосУкрЕнерго призвело до підвищення цін на газ, то такі дії можуть бути оскаржені в судах Сполучених Штатів», – прокоментувала Юлія Тимошенко.

По-своєму оцінив позов лідерки БЮТ народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, Леонід Кожара. Депутат заявив, що Тимошенко блефує і використовує американський суд як черговий піар, а також попередив опозиціонерку, що її може чекати доля Павла Лазаренка.

«Я б на її місці не ризикував би. Якщо американське правосуддя займеться підгрунтям газової діяльності Тимошенко, то її чекатиме доля Павла Лазаренка, який на собі випробував усю дієвість американської судової системи», – сказав Леонід Кожара.

Він також додав, що днями поїде до США із робочою поїздкою, і збирається перевірити, чи існує позов Тимошенко насправді.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG