Спеціальні потреби

Апеляційний суд підтвердив обидва арешти Тимошенко


Апеляційний суд підтвердив обидва арешти Тимошенко
Апеляційний суд підтвердив обидва арешти Тимошенко

Двічі тримати під вартою Юлію Тимошенко вирішив Шевченківський райсуд під час виїзного засідання у Лук’янівському СІЗО. Тоді суд задовільнив позов слідчого СБУ заарештувати Тимошенко по справі щодо її діяльності у корпорації «Єдині енергетичні системи».

Ще під час проведення засідання у СІЗО український обмудсмен Ніна Карпачова зазначала про неприпустимість та незаконність проведення судового процесу у камері. Про незаконність та безглуздість подвійного арешту наголошував і захист екс-прем’єра.

Так, на думку адвоката Сергія Власенка, рішення Шевченківського райсуду містить чимало абсурдних тез. Наче у суді зазначили, «що Юлія Тимошенко вже чотири місяці не з’являлася за місцем постійної прописки в місті Дніпропетровськ», хоча в цей час вона вже була заарештована. Також у суді, за словами Власенка, припускали, що Тимошенко «перебуваючи на волі, перешкоджатиме слідству», коли екс-прем’єр вже знаходиться у СІЗО.

На засіданнях Юлія Тимошенко відсутня, чому опозиція дає різні пояснення: або у екс-прем’єрки занадто поганий стан здоров’я, або її не пускають на засідання в СІЗО. У суді ж оголосили заяву, в якій Тимошенко сама відмовилася відвідувати суд. «Бо рішення прийматиметься в кабінеті Януковича», йдеться у тексті.

Про Юлію Тимошенко згадали і на підсумковій прес-конференції президента у середу. Віктор Янукович заявив, що перед початком розслідування справи Тимошенко збирав усіх виконавців у себе та говорив, що за будь-які порушення винні будуть наказані.

Не відповів президент і на питання про амністію колишнього прем’єр-міністра. Віктор Янукович зазначив, що «став заручником цієї ситуації», і що не має таких повноважень впливати на ситуацію. Хоча президент висловив бажання, щоб Тимошенко звільнили «за певних умов, передбачених українськими законами».

Під час прес-конференції Віктор Янукович заявив, що саме представник «Батьківщини» Іван Кириленко відмовився від статті про декриміналізацію окремих статей у Кримінальному кодексі. Цю заяву спростували у «Батьківщині», заявивши, що Іван Кириленко був одним із ініціаторів закону про приведення українського законодавства у відповідність до європейських стандартів.

Тим часом адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко повідомив, що Європейський суд надав українському уряду час до 22 березня дати пояснення по отриманій скарзі.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG