Спеціальні потреби

Чому Туреччина вважає рух Гюлена загрозливим?


Прихильники президента Ердогана на мітингу, скерованому проти Гюлена
Прихильники президента Ердогана на мітингу, скерованому проти Гюлена

Надзвичайний стан, проголошений цього тижня президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, дає йому більше повноважень для проведення чисток, у результаті яких дотепер арештовано або звільнено з праці приблизно 60 тисяч людей. Більшість чисток охопила членів масового, багатого і впливового духовного руху, що його очолює Фетхуллах Гюлен. Колишній імам проживає нині в американському штаті Пенсільванія.

Гюлен не був в Туреччині вже 17 ровів, але його прізвище викликає сильні емоції серед прихильників Ердогана.

«Ми тут, щоб подбати про Таїпа Ердогана. Нехай ангели візьмуть його під свої крила, а Фетхулла Гюлен негай буде проклятий», заявила домогосподарка Сонгул Їлдирим, яка взяла участь у мітингу в Стамбулі на підтримку турецького президента.

Турецький лідер звинувачує Гюлена у намаганнях створити паралельну державу та у відповідальності за невдалу спробу державного перевороту.

Ердоган і Гюлен колись були союзниками. За словами експертів, вони вірили в те, щоб у майбутньому м’яка форма ісламізму замінила світський характер турецької держави.

Дивіться також: Заліщук вважає, що невисока підтримка «Демальянсу» свідчить про недовіру до політиків взагалі

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG