Спеціальні потреби

Турецька поліція затримала кілька десятків критиків Ердогана


Правоохоронні Туреччини затримали 35 людей під час спецоперації. Їх підозрюють у підтримці релігійного лідера, якого звинуватили у спробі повалити владу президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, – повідомляють місцеві ЗМІ.

Рейди відбулися у західному прибережному місті Ізмір через два дні після виборів у країні. Майже 50% виборців підтримали Партію справедливості та розвитку Ердогана (ПСР). Відтепер вона контролюватиме більшість місць у парламенті.

Турецьке агентство новин Доган повідомило, що поліція провела затримання у кількох місцях в місті Ізмір. У рамках слідства були заарештовані кілька чиновників та офіцерів поліції, які підтримують мусульманського релігійного лідера Фетхуллаха Гюлена, який проживає у США.

Минулого тижня влада взяла під свій контроль один з найбільших турецьких засобів масової інформації, який теж звинувачують у зв’язках з Гюленом. У травні цього року турецькі правоохоронці заарештували кілька десятків підприємців, пов’язаних з релігійним лідером.

На початку тижня Ердоган заявив, що світ повинен поважати перемогу його партії. Експерти вважають, що слова турецького президента слід трактувати як відповідь на заяви деяких західних ЗМІ, які часто критикують уряд Ердогана за жорсткі дії щодо своїх критиків.

«Весь світ повинен проявляти повагу», сказав Ердоган після відвідування молитви в мечеті та відвідини могил своїх батьків. «Досі я не бачив такої зрілості від світу».

Недільні вибори були вільними і мирними, але міжнародні спостерігачі засудили обмеження проти мас-медіа напередодні голосування, захоплення медіа організації та кримінальне розслідування проти журналістів за звинуваченням у підтримці тероризму чи наклепі на Ердогана.

Офіційний представник Білого дому Джош Ернест заявив, що адміністрація Обами публічно і у приватному порядку висловили стурбованість з приводу «свободи преси, свободи слова та свободи зібрань в Туреччині».

Дивіться також: Ось що чекає на Туреччину після несподіваної перемоги Ердогана. Відео

Ось що чекає на Туреччину після несподіваної перемоги Ердогана. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG