Спеціальні потреби

Тривалість життя у США скоротилась через коронавірус


На фото: жінка у США отримує щеплення від COVID-19
На фото: жінка у США отримує щеплення від COVID-19

Очікувана тривалість життя в США в 2020 році скоротилася на півтора року, до 77,3 року, що є найнижчим рівнем з 2003 року, повідомили Центри з контролю і профілактиці захворювань США (CDC). Відзначається, що чорношкірі та латиноамериканці вражені найбільше.

Відзначається, що скорочення, головним чином, викликане смертністю від COVID-19.

Це найістотніше зниження від року до року з часів Другої світової війни, коли у 1943-му році тривалість життя скоротилася на 2,9 роки в порівнянні з 1942-м.

У порівнянні з оцінками CDC, зробленими в лютому 2021 року нинішня оцінка тривалості життя на шість місяців коротше.

«Очікувана тривалість життя поступово збільшувалася щороку протягом декількох останніх десятиліть», - заявила Reuters наукова співробітниця CDC Елізабет Аріас, яка працювала над доповіддю.

«Зниження між 2019 і 2020 роками було настільки значним, що воно повернуло нас до рівня 2003 року. Наче ми втратили ціле десятиліття », - додала вона.

Майже три чверті зниження припадає на смерті від COVID-19, повідомили CDC, зазначивши, що загибель від передозування наркотиків також була важливим фактором. Повідомляється, що факторами зростання смертності у США такоє виступили вбивства, діабет, та хронічні хвороби печінки.

"Америка, особливо її робочий клас, страждає більше ніж від однієї пандемії", - твітує допистувач видання The New York Times Ніколас Крістоф.

Оприлюднення даних дослідження співпало із проведенням у Сенаті США слухань щодо скорочення очікуваної тривалості життя серед американців.

"У найбагатшій країні в історії світу, бідність це смертний вирок", - заявив у ході слухань сенатор-демократ Берні Сандерс.

У статті використано матеріали інформаційної агенції Reuters, NPR, The New York Times.

Дивіться також: Поліції США стало складніше знаходити новобранців: приклад поліцейського відділку в Атланті

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG