Спеціальні потреби

Трамп стає найбільшою перешкодою для угоди щодо фінансування України - оглядачі


Трамп може вплинути на законодавців Республіканської партії, закликаючи їх уникнути спроб щодо угоди стосовно кордону та допомоги Україні й іншим партнерам США. На фото - колишній президент США Дональд Трамп, AP
Трамп може вплинути на законодавців Республіканської партії, закликаючи їх уникнути спроб щодо угоди стосовно кордону та допомоги Україні й іншим партнерам США. На фото - колишній президент США Дональд Трамп, AP

Угода, яка б спрямувала 106 мільярдів доларів на допомогу Україні, Ізраїлю, а також партнерам США в Індо-Тихоокеанському регіоні та водночас посилила б правила імміграції, може бути зірвана колишнім президентом США Дональдом Трампом. Над цією угодою вже тривалий час працює Білий дім та законодавці від обох партій.

Питання кордону і передвиборча кампанія Трампа

Питання імміграції в США стало однією із головних тем передвиборчих перегонів у Республіканській партії. Фокусуючись на цій темі, Трамп переміг на праймеріз у Нью-Гемпширі після перемоги на кокусах в Айові.

“Ми правильно це бачимо. Імміграція – важливе питання”, – заявив Трамп після перемоги на праймеріз у Нью-Гемпширі. “В нашу країну нелегально прибувають мільйони та мільйони людей. Вони прибувають із в’язниць і психіатричних установ”, – говорив Трамп.

Під час передвиборчої кампанії Трамп використовував провокаційну антиміграційну мову, включно з заявами, що іммігранти “отруюють кров країни”. Використанням подібної риторики Трамп може вплинути на законодавців Республіканської партії, щоб вони уникнули компромісу в ухваленні угоди.

Про можливий вплив Трампа на республіканських законодавців пише видання The Guardian. “Наслідки перемоги Дональда Трампа на праймеріз в Нью-Гемпширі дійшли до Капітолія США, звідки з’являються повідомлення, що лідер республіканців у Сенаті готовий відмовитись від угоди щодо надання військової допомоги [Україні та Ізраїлю - ред.]”, – пише The Guardian. За версією видання, республіканські законодавці переконані, що Трамп може виграти номінацію кандидата в президенти від Республіканської партії, й під час президентської кампанії він хоче мати можливість використовувати аргумент, що Байден не зупинив наплив мігрантів.

За повідомленнями в медіа, які цитують анонімні коментарі республіканців, присутніх на зустрічі з лідером республіканської меншості у Сенаті, Мітч Макконнелл у непублічній розмові з однопартійцями наголосив, що політична ситуація довкола угоди ускладнилась ворожим ставленням Трампа до цього законопроекту, що ставить партію у “скрутне становище”.

До цього Макконнелл рішуче підтримував запропонований компроміс щодо кордону та був головним прихильником надання Україні додаткового фінансування.

Раніше у своєму виступі Мітч Макконнелл розкритикував президента Джо Байдена “за те, що він не зробив більше, аби забезпечити для наших друзів вирішальну перевагу проти агресії Путіна, і за те, що він не інвестував більш серйозно у відновлення військової сили Америки”.

“Ідеальна угода”

Сам Трамп в соцмережі Truth Social написав, що не вважає потрібним укладати угоду за умов компромісів: “Я не думаю, що нам взагалі слід укладати угоду про кордон, якщо ми не отримаємо все необхідне, щоб зупинити вторгнення мільйонів і мільйонів людей, багато з яких з невідомих частин [світу], у нашу колись величну країну, яка незабаром знову стане величною!”. Він висловив переконання, що спікер Палати представників Майк Джонсон укладе угоду, яка буде “ідеальною” щодо питання кордону.

Я сподіваюся, що одна людина всередині Республіканської партії не настільки сильна, щоб віддати Україну Володимиру Путіну
сенатор-демократ Кріс Мерфі

Сумнівається щодо можливої “ідеальної угоди” сенатор-республіканець Ліндсі Грем: “Не буде ідеальної угоди. Буде добра угода, в інакшому разі я її не підтримуватиму. Розв'язання питання кордону, зрештою, вимагатиме президентства Трампа, але між тим моментом і зараз ми можемо зробити щось, щоб цей кордон був безпечнішим”.

Незгода Трампа з цією угодою ускладнює забезпечення підтримки республіканців у Сенаті, які могли б переконати Палату представників ухвалити це рішення.

“Думаю, що питання кордону є дуже важливим питанням для Дональда Трампа. І той факт, що він комунікує республіканським сенаторам і конгресменам, щоб ми не розв'язували цю проблему, тому що він хоче звинуватити в цьому Байдена – насправді жахає”, – заявив в ефірі каналу CNN сенатор-республіканець Мітт Ромні.

Про ризики для угоди заявив і сенатор-демократ Кріс Мерфі: “Ми сьогодні не живемо у світі, де одна людина всередині Республіканської партії має стільки влади, що вона може зупинити двопартійний законопроект, щоб дати президенту додаткові аргументи щодо політики стосовно кордону. Я сподіваюся, що одна людина всередині Республіканської партії не настільки сильна, щоб віддати Україну Володимиру Путіну”.

Фінансування для України й кордон

Минулого тижня президент США Джо Байден зустрівся зі спікером Палати представників Майком Джонсоном та іншими лідерами Конгресу, щоб обговорити імміграційну політику на кордоні США та фінансування для України. Після зустрічі спікер Майк Джонсон заявив, що республіканці далі наполягають на змінах, що мають відбутися на кордонах, перш ніж вони будуть готові обговорювати Україну.

“Ми розуміємо, що є занепокоєння щодо безпеки та суверенітету України, але американський народ має те саме занепокоєння щодо нашого внутрішнього суверенітету та нашої безпеки”, – сказав Джонсон журналістам після того, як він у супроводі колег вийшов з Білого дому.

Питання в тому, чи збирається невелика меншість утримувати цю допомогу, що було б катастрофою
Джо Байден

Відповідаючи на питання про зустріч з законодавцями, Джо Байден заявив, що переважна більшість членів Конгресу підтримує допомогу Україні. “Питання в тому, чи збирається невелика меншість утримувати цю допомогу, що було б катастрофою”, – додав президент США.

Як і раніше, республіканці пов’язують голосування за виділення додаткового фінансування на допомогу Україні на суму понад 61 мільярд доларів з успішним вирішенням адміністрацією проблеми нелегальної міграції на кордоні. Водночас окрім вимог, що стосуються кордону, деякі республіканці також виступають проти “неконтрольованої допомоги США Україні”.

Терміни переговорів по кордону

Цього тижня двопартійна група сенаторів домовилася про компроміс, який міг би залучити ширшу підтримку пакета допомоги Україні та іншим партнерам США. “Просто зараз учасники переговорів у Сенаті з обох сторін наполегливо працюють над затвердженням ще одного раунду допомоги Україні шляхом фіналізації нашого додаткового пакета національної безпеки", — заявив лідер більшості у Сенаті, демократ Чак Шумер 24 січня. - "З кожним днем ми стаємо ближчими, ще є проблеми, які потрібно вирішити. Але одне можна сказати напевно: ми продовжимо це робити”.

У своєму виступі у Сенаті лідер демократів нагадав, що останній пакет оборонної допомоги Україні на 250 мільйонів доларів, що включав необхідні для ЗСУ 155-мм боєприпаси, був оголошений майже місяць тому, й відтоді уряд США через брак ухваленого у Конгресі фінансування не міг надіслати Києву жодної подальшої підтримки.

Вони не хочуть нічого робити, що було б на користь Джо Байдену, не хочуть зняти це питання кордону із розгляду під час кампанії 2024 року
науковий співробітник AEI Норман Орнштейн

У разі, якщо Сенат ухвалить угоду, вона зустріне спротив у Палаті представників. Законодавці Демократичної партії обвинувачують республіканців у блокуванні законопроєкту за “наказом Трампа”.

Кордон – важливе передвиборче питання для республіканців, а у разі досягнення угоди демократи можуть це сприймати як перемогу, вважає науковий співробітник American Enterprise Institute Норман Орнштейн.

“Вони [республіканці - ред.] не хочуть нічого робити, що було б на користь Джо Байдену, не хочуть зняти це питання кордону із розгляду під час кампанії 2024 року”, – говорить Орнштейн. Пов’язуючи питання імміграції з зовнішньою політикою Байдена, республіканці також прагнуть підірвати ідею Байдена про те, що він є президентом, який відновить лідерство США на світовій арені.

Раніше цього тижня лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер висловив оптимізм щодо того, що учасники переговорів можуть досягти угоди, навіть попри те, що “багато хто з правих” слідує “натякам Трампа”, щоб зірвати її.

Дивіться також: Сенатори США розповіли, що кожен день "на крок ближче" до ухвалення фінансування допомоги Україні

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG