Спеціальні потреби

ООН: є «достатні підстави» вважати, що в Сирії застосовувалася хімічна зброя


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
Комісія ООН з розслідування сирійської кризи прийшла до висновку, що є «достатні підстави» вважати, що токсичні хімікати використовувалися в обмежені кількості принаймні в чотирьох бойових операціях у громадянській війні в Сирії.

Втім, в доповіді комісії, опублікованій у вівторок, йдеться, що потрібні додаткові дані, щоб встановити, які хімічні речовини були використані і, хто їх застосовував.

Комісія вважає, що переконливі докази можуть бути отримані тільки після взяття зразків безпосередньо у постраждалих або на місцях підозрюваних атак. Вона закликала Дамаск допустити в країну групу експертів.

У своїй доповіді комісія покладає провину за скоєння воєнних злочинів у Сирії на обидві сторони конфлікту.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун призначив групу фахівців ООН для розслідування підозрюваних хімічних атак в Сирії після того, як сирійський уряд звернувся до нього з проханням провести розслідування обставин атаки, яку вчинили повстанці в районі Алеппо 19 березня. Але Дамаск зажадав, щоб розслідування лише цього інциденту.

Повідомляється, що кілька сирійських солдатів були вбиті або постраждали в ході цього інциденту, відповідальність за який повстанці покладають на сирійську армію. Опозиційні активісти вказують на шість випадків, коли, на їхню думку, було використано хімічну зброю.

Пан Ґі Мун наполягає на більш широкому розслідуванні, яке включало б грудневий інцидент в Гомсі. Керівником групи слідчих призначено шведського експерта з хімічної зброї, проте Сирія відмовилася допустити слідчих у країну.

У доповіді говориться, що є підозри, що в чотирьох випадках хімічну зброю застосовувала урядова армія. У той же час комісія не виключила, що хімічну зброю використовували і повстанці.

«Можливо, що антиурядові збройні угруповання отримали доступ до хімічної зброї і використовували її, проте немає переконливих доказів, що ці угруповання володіли такою зброєю або необхідними засобами її доставки», - йдеться в доповіді.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG