Спеціальні потреби

ООН: існують сильні підозри, що сирійські повстанці застосували хімічну зброю


Представниця незалежної комісії ООН, яка розслідує можливі порушення прав людини в Сирії, заявила, що є «сильні підозри», що це повстанці, які виступають проти президента Башара аль-Асада, застосували хімічну зброю.

Карла дель Понте заявила в неділю швейцарському телебаченню, що, згідно із свідченнями жертв і лікарів, це повстанці опозиційних сил застосували газ сарин.

Вона сказала, що слідчі ще не отримали доказів і попередила, що слідство ще далеке від завершення. Вона також не подала подробиць, коли і де, можливо, була застосована хімічна зброя.

Пані дель Понте є комісаром Незалежної міжнародної слідчої комісії щодо Сирії. Це окремий орган від місії для ознайомлення з фактами, що її призначив генеральний секретар Пан Гі Мун, якій дотепер не дозволено працювати на території Сирії для пошуків доказів можливого використання хімічної зброї.

Як сирійський уряд, так і опозиція звинувачують один одного у застосуванні хімічної зброї. Британські, французькі та ізраїльські офіційній особи вже раніше звинуватили уряд президента Башара аль-Асада в застосуванні хімічної зброї проти повстанців.

Дель Понте сказала, що очолена нею комісія поки що не бачила доказів застосування хімічної зброї урядовими силами, але що слідство продовжується.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG