Спеціальні потреби

Керрі їде в Туреччину та Ізраїль


Цими вихідними державний секретар США Джон Керрі планує відвідати Туреччину в рамках робочого візиту. Як очікується, На порядку денному переговорів стоятимуть питання Сирії і зусилля налагодити відносини між Туреччиною та Ізраїлем.

За словами прес-секретаря Державного департаменту Вікторії Нуланд, Джон Керрі має намір сприяти зусиллям щодо звуження розбіжностей між двома ключовими союзниками США в регіоні.

«Під час візиту - спочатку в Стамбулі, а відтак в Ізраїлі - держсекретар матиме можливість заохочувати сторони вдатися до заходів для поглиблення процесу нормалізації відносин і співпраці».

Минулого місяця прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган прийняв вибачення від свого ізраїльського колеги Беньяміна Нетаньягу за вбивство в 2010-му році ізраїльськими спецназами дев'ятьох турків на борту корабля, що мав намір прорвати ізраїльську блокаду сектора Газа. Ізраїль також погодився виплатити відшкодування сім'ям загиблих.

Зі свого боку, Анкара погодилася вдатися до кроків щодо розморожування дипломатичних відносин - процес, який, на думку експертів, держсекретар Керрі має намір прискорити.

Дипломатичний оглядач турецької газети «Taraf» Семіх Ідіз відзначає, що процес зближення Анкари і Тель-Авіва не буде легким.

«Надзвичайної любові у цих відносинах не буде, оскільки, я думаю, Ізраїль бачить нинішній уряд Туреччини як ісламський, фундаменталістський. А Туреччина, Ердоган і правляча партія країни дивляться на Ізраїль як на гнобителя палестинців і як антиісламську державу. Але ситуація щодо Сирії змушує їх відсувати ці проблеми на задний план ... »

Семіх Ідіз відзначає, що Ізраїль і Туреччина мають спільні кордони з Сирією, і закликають до міжнародного втручання в сирійський конфлікт.

Викладач стамбульського університету «Кадір Хас» Солі Озел відзначає, що Анкара надає сильну підтримку сирійській опозиції, що означає наявність потенціалу у відносинах Туреччини та Ізраїлю:

«Туреччина вже визначила свою позицію у сирійському питанні, показавши, що бажає бути в авангарді його вирішення. Анкара прагне переконатися, що новий режим в Сирії не загрожуватиме безпеці Ізраїлю або турецькій безпеці. Я думаю, ці країни можуть домовитися. Чи будуть вони співпрацювати в оперативному режимі, я поки що не знаю, все залежить від того, як довго цей процес продовжуватиметься».

Як очікується, Сирія буде головним питанням на порядку денному візиту Керрі в Анкарі. Туреччина, швидше за все, буде наполягати на озброєнні сирійської опозиції. Відродження переговорного процесу між палестинцями та Ізраїлем, ймовірно, також стане однією з тем переговорів держсекретаря США з його турецьким колегою.

Семіх Ідіз каже, що потепління відносин між Туреччиною та Ізраїлем дозволить Анкарі відігравати позитивну роль у цих зусиллях:

«Тепер, коли Туреччина веде діалог з обома сторонами, у неї з'явилася можливість відігравати нову роль. Я вважаю, Ізраїль також прагне до цього, оскільки Туреччина може надати стримуючий вплив на угруповання Гамас».
Під час візиту - спочатку в Стамбулі, а відтак в Ізраїлі - держсекретар матиме можливість заохочувати сторони вдатися до заходів для поглиблення процесу нормалізації відносин і співпраці.
Вікторія Нуланд, прес-секретар Держдепу

Турецький уряд підтримує тісні зв'язки з керівництвом Гамасу. Однак, як зазначає експерт з міжнародних відносин Солі Озел, ці контакти з цим угрупованням означають, що в даний час зусилля щодо зближення Туреччини та Ізраїлю уразливі в разі будь-якого великої спалаху насильства між Ізраїлем і палестинцями:

«Я б не сказав, що ці зусилля - заручники ситуації, але, безумовно, вони залежать від того, що відбувається на Західному Березі. Турецькі лідери не можуть повернутися спиною до палестинців - якщо або може - почнеться третя інтифада. У тому випадку, якщо палестинці на Західному Березі будуть жорстоко придушені Ізраїлем, це створить великі труднощі для турецького уряду у відносинах з Ізраїлем».

Проте, Солі Озел відзначає і наявність потужних економічних стимулів, які могли б сприяти зближенню між Ізраїлем і Туреччиною.

Ізраїль розглядає Туреччину як державу, яка може стати частиною шляху доставки газу з недавно відкритих родовищ на прибутковий європейський ринок. Як відзначають експерти, це - позитивний фактор для планів Анкари з перетворення в енергетичний вузол у регіоні, і держсекретар Керрі наголошуватиме це під час візиту в Стамбул.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG