Спеціальні потреби

«Друзі Сирії» визнали сирійську опозицію


Західні і арабські країни в середу визнали новоутворену опозиційну коаліцію легітимним представником сирійського народу і закликали сирійського президента Башара аль-Асада відійти від влади після 20 місяців народного повстання проти його правління.

На зустрічі, що відбулася в марокканському місті Марракеш, члени групи «Друзі Сирії» також застерегли Асада проти застосування хімічної зброї.

У вівторок, президент Барак Обама оголосив, що Вашингтон тепер визнає нещодавно сформовану коаліцію опозиційних організацій в якості легітимного представника Сирії.

Раніше це вже зробили Франція, Великобританія, Туреччина і низка країн Перської затоки.

«Учасники визнають Національну коаліцію легітимним представником сирійського народу і єдиною організацією, яка об'єднує всю сирійську опозицію», - наголошується в декларації, прийнятій за підсумками зустрічі в Марракеші.

У нараді взяли участь багато західних і арабських країн, які виступають проти Асада, сім'я якого править Сирією на протязі 42 років.

Однак, участь у конференції не взяли Росія, Китай та Іран, які підтримують Асада і блокують зусилля з посилення міжнародного тиску на його уряд.

«Башар Асад втратив легітимність, і йому слід піти, щоб дозволити провести стійкий політичний перехід», - наголошується в декларації.

Заступник держсекретаря США Вільям Бернс зазначив, що, «чим раніше сирійський президент піде у відставку, тим краще буде для сирійського народу».

Тим часом, Саудівська Аравія оголосила про надання сирійським повстанцям пакету допомоги у розмірі 100 мільйонів доларів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG