Спеціальні потреби

Клінтон і Лавров зустрічаються у Санкт-Петербурзі


Напередодні міжнародної конференції у справі Сирії державний секретар США Гілларі Клінтон і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров проводять переговори в Санкт-Петербурзі у намаганнях звузити розбіжності сторін щодо плану передачі влади в цій країні.

У суботу світові та регіональні лідери візьмуть участь у нараді, скликаній міжнародним посланцем Кофі Аннаном, який хоче, щоб вони узгодили нові ідеї щодо вирішення сирійського конфлікту. МЗС Росії назвало цю нараду «позитивним кроком» у напрямку розв’язання кризи.

В інтерв’ю газеті Washington Post Аннан сказав, що майбутнє Сирії «мусить включати» уряд національної єдності, до якого входили б члени нинішнього уряду, опозиції та інших угруповань. Проте він остеріг, що уряду необхідно буде виключити таких членів, «присутність яких підважила б довіру до нової влади і загрожувала б стабільності країни». Одначе посланець не назвав президента Башара аль-Асада поіменно.

Лавров сказав, що будь-яка розв’язка кризи в Сирії повинна надійти від сирійського народу. Він також додав, що Росія, яка є довголітнім союзником уряду Асада, не підтримуватиме будь-якого зовнішнього втручання. Москва також відмовляється підтримати заклики до відставки Асада.

Сирійські опозиційні угруповання кажуть, що вони не погодяться на будь-який план передачі влади, який конкретно не вимагає, щоб Асад відійшов від влади.

Втім у п’ятницю сирійські військові сили обстріляли передмістя Дамаска Дауму. За даними сирійських правозахисників, в країні загинуло близько 180 осіб у четвер – це один з найкривавіших днів відколи спалахнуло повстання у березні минулого року.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG