Спеціальні потреби

Асад: Сирія виконає свої зобов'язання зі знищення хімічної зброї


Башар аль-Ассад
Башар аль-Ассад
Президент Сирії Башар аль-Асад заявив, що Сирія готова передати свої запаси хімічної зброї, проте він заперечив причетність урядових сил до атаки із затосуванням отруйного газу під Дамаском 21 серпня.

Він додав, що позбавлення хімічної зброї, відповідно до американсько-російської угоди, досягнутої минулого тижня, обійдеться приблизно в мільярд доларів.

В інтерв'ю телеканалу Fox News Асад заявив, що його уряд готовий ліквідувати свої хімічні арсенали, але це займе близько року.

«Думаю, це дуже складна операція в технічному відношенні і вимагає багато, багато грошей. За деякими оцінками до мільярда за весь сирійський арсенал», - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи готовий він передати хімічну зброю уряду США, Асад сказав: «Як я вже зазначив, для цього потрібно багато грошей - близько одного мільярда. Це дуже шкідливо для навколишнього середовища. Якщо американська адміністрація готова заплатити ці кошти і взяти на себе відповідальність за ввезення токсичних матеріалів в США, то чому б і ні».

Коментарів від представників уряду США поки що не надходило.

Асад відкинув заяви, що його армія несе відповідальність за хімічну атаку у Гуті, під Дамаском 21 серпня, після якої США почали підготовку до удару по Сирії.

За його словами, сирійська армія в той момент розвивала наступ в цьому районі, і їй не потрібно було запускати ракети, начинені зарином, як стверджують США.

«Вся ця історія навіть не в'яжеться. Це нереально. Одним словом, ми не застосовували хімічну зброю у Гуті», - сказав сирійський президент.

Група інспекторів ООН з хімічної зброї в понеділок підтвердила використання зарину в ході атаки. США, Великобританія і Франція вважають, що висновки доповіді експертів доводять, що за атакою стоять урядові війська.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG