Спеціальні потреби

Столтенберг: союзники мають підтримувати Україну "у хороші й погані часи"


Військовик Нацгвардії України поблизу Авдіївки, 8 листопада 2023. Serhii Nuzhnenko/REUTERS
Військовик Нацгвардії України поблизу Авдіївки, 8 листопада 2023. Serhii Nuzhnenko/REUTERS

Західні союзники мусять підтримувати Україну "у хороші й погані часи", й мають бути готові також і "до поганих новин" з лінії фронту. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю німецькому каналу ARD.

"Якщо президент Путін переможе, це буде трагедія для України, але і для нас це буде небезпечно, перемога України - в наших інтересах", - повторив генсек свою тезу.

Відповідаючи на запитання про результати контрнаступу ЗСУ, він зауважив, що "перебіг війни складно спланувати" і що ця війна - війна "на виснаження, за ефективність, за логістику". "Єдине, що ми знаємо напевно: що більше ми підтримуємо Україну, то швидше може закінчитись ця війна", - сказав він.

Генсек альянсу зауважив, що сили оборони України завдали значних втрат російській армії, зокрема завдяки ударам по Чорноморському флоту РФ, що уможливлює експорт українського збіжжя: "Це великі перемоги, навіть попри те, що Україна не змогла зсунути лінію фронту".

Також Столтенберг визнав проблему у виробництві боєприпасів і озброєнь в країнах Європи для допомоги Києву й закликав держави НАТО подолати національні інтереси європейської оборонної промисловості, адже йдеться про колективний безпековий інтерес усіх держав Заходу. За його словами, варто запобігти тому, щоб підвищений попит на боєприпаси призвів до зростання цін, а натомість він закликав потрібно збільшувати пропозицію.

Як повідомляв Голос Америки, напередодні міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США із партнерами та союзниками працюють над тим, щоб допомогти Україні "побудувати майбутню силу, яка зможе відбити ще більше злих намірів Росії у прийдешні роки".

"Ми переживаємо складні часи", – сказав Остін на Форумі національної оборони у Каліфорнії. Він заявив, що світ потребує лідерства США, закликав країну не вдаватися до ізоляціонізму, прихильники якого, за його словами, є "у кожному поколінні" американців, оскільки переконаний: "США не повинні відмовлятися від лідерства та прийняття рішень".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG