Спеціальні потреби

Генсек НАТО: «Зараз не час для США відмовлятися від НАТО»


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловив свої погляди на значення Північноатлантичного альянсу для Європи та США на сторінках британського видання The Guardian.

«Протягом 67 років це партнерство було основою миру, свободи і процвітання в Європі. Воно дозволило нам успішно стримувати Радянський Союз і довести «холодну війну» до кінця. І воно зробило можливим інтеграцію Європи, а також заклало фундамент для безпрецедентного миру і процвітання, яким ми користуємося сьогодні. Європейські лідери завжди розуміли, що, коли мова йде про безпеку, робити це поодинці – не варіант", - пише у статті The Guardian Єнс Столтенберґ.

Столтенберґ відзначає, що "по обидва боки Атлантики лідери завжди розуміли, що сильніша, безпечніша і успішніша Європа означає сильніші, безпечніші та успішніші Сполучені Штати. Це партнерство між Європою і Сполученими Штатами, втілене в НАТО, залишається важливим для обох сторін".

Генсек НАТО зазначив, що протягом останніх кількох років Альянс спостерігає різке погіршення безпеки, з більш напористою Росією і сум'яттям у Північній Африці та на Близькому Сході. Втім, він вказує, що розгорнення нової бронетанкової бригади в Європі - є стримуванням, а не агресією. "Ми не прагнемо спровокувати конфлікт, але хочемо запобігти конфлікту. Батальйони НАТО, які нараховують тисячі військ, не можна порівнювати з російськими підрозділами, що налічують десятки тисяч тільки через кордон. Наша відповідь є оборонною і співрозмірною. Але вона посилає чіткий і недвозначний сигнал: напад на одного буде зустрінутий відповіддю від усіх, - пише він у статті.

"Партнерство між Європою та Америкою засноване на глибоких спільних інтересах і цінностях. Водночас, життєздатне партнерство залежить від того, як усі вносять свою справедливу частку. Сполучені Штати зараз складають майже 70% витрат НАТО на оборону, і їх справедливо закликають до більш співмірного розподілу тягаря", - пише генсек.

Столтенберґ зазначив, що Альянсу потрібне сильне американське лідертво, і водночас Європа, яка б узяла на себе свою справедливу частку тягаря.

"Але перш за все ми повинні визнати цінність партнерства між Європою й Америкою. Воно залишається необхідним. Таким чином, замість того, щоб поглиблювати наші відмінності, ми повинні розвивати те, що нас об'єднує, і знайти в собі мудрість та далекоглядність, щоб працювати разом для спільних рішень. Робити це поодинці – не варіант, ні для Європи, ні для Сполучених Штатів», - зазначає Єнс Столтенберґ.

Дивіться також: Філіп Брідлав: "Нічого наступального в кількості сил і техніки, що дислокує НАТО, немає"

Філіп Брідлав: "Нічого наступального в кількості сил і техніки, що дислокує НАТО, немає". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG