Спеціальні потреби

США хотіли б бачити ратифікацію нового Договору про СНО до кінця року


Президент Барак Обама під час телефонної розмови із своїм російським колегою Дмитром Медведєвим 26-го числа на тему нового Договору про СНО
Президент Барак Обама під час телефонної розмови із своїм російським колегою Дмитром Медведєвим 26-го числа на тему нового Договору про СНО

Президенти США Барак Обама та Росії Дмитро Медведев планують підписати новий американсько-російський Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь 8-го квітня. Відтак його мають ратифікувати Сенат США і російська Державна дума. Американські офіційні особи сподіваються, що документ вдасться ратифікувати до кінця року.

Новий договір передбачає скорочення ядерних арсеналів двох найбільших ядерних держав. Як заявила заступниця державного секретаря з питань контролю озброєнь та міжнародної безпеки Еллен Таушер, метою є надіслати текст договору Сенатові США протягом наступних трьох місяців.

Таушер каже, що дві із трьох частин договору вже готові та що тепер іде праця над додатком, який стосується подробиць про процес перевірки та інспекцій.

«Отже десь пізніше цього місяця різні частини договору стануть доступними громадськості й будуть предметом обговорення», – сказала Еллен Таушер.

Новий договір замінює Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) з 1991 року, чинність якого закінчилася у грудні минулого року. Він скоротить кількість стратегічних ядерних озброєнь обох сторін приблизно на третину – до 1550 стратегічних боєголовок кожної сторони – і передбачає ретельний режим перевірку і спостереження.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG