Спеціальні потреби

Спів у хорі уповільнює старіння - дослідники


До 2030 року майже 20% населення Сполучених Штатів складатимуть люди віком у понад 65 років. Тож не дивно, що підтримувати здоров’я пенсіонерів стає пріоритетною справою в країні. Понад 10 років тому на замовлення Національної мистецької ради та уряду було ініційоване дослідження впливу хорового співу на здоров’я літніх людей. З часом дослідження переросло в успішну програму, яка має надзвичайно позитивний ефект на її учасників.

Сьогодні програма «Творчості людей поважного віку» об’єднує 12 хорів у Вашингтоні та у прилеглих до столиці штатах Вірджинія та Мериленд. Щоб стати учасником одного з них, не потрібно проходити конкурс чи мати досвід.

«Деякі з учасників нашої програми співали усе своє життя. Інші не співали може 40 років, поки займалися кар’єрою та родиною. Дехто взагалі ніколи не співав», - розповідає Джін Келлі, засновниця та керівниця програми.

У рамках програми, щоліта при Коледжі св. Марії у Мериленді Келлі організовує хорові курси. Цього року у літньому таборі зібралось понад 60 співаків, які під керівництвом професіоналів за чотири дні вивчили п’ять композицій. Джін Гезер бере участь у літніх курсах від часу їх заснування у 2005 році.

«Тут ми не лише дізнаємося про музику. Вони вчать нас співати і випрацьовувати голос. Нас не сварять, якщо ми не витягуємо ноту чи не вчасно вступаємо», - розповідає вона.

На уроки співу виділяється багато часу. Однак, для учасників програми та літніх курсів це також і можливість поспілкуватися та разом зайнятися чимось цікавим. Марґо Ньюгаус приєдналась до цієї групи рік тому, після того як пережила важке падіння.
Деякі з учасників нашої програми співали усе своє життя. Інші не співали може 40 років, поки займалися кар’єрою та родиною. Дехто взагалі ніколи не співав».
Джін Келлі, керівниця програми

«Безумовно, я дуже втомлювалася наприкінці дня, але це була здорова втома, що безперечно допомогло покращити рівень моєї активності», - каже жінка.
Дослідження впливу занять з професіоналами на загальний стан людей старшого віку довели їх позитивний ефект.

«Вже після першого року дослідження ми побачили, що люди, які мають можливість займатися з професійними музикантами, краще почуваються, менш схильні до депресії, приймають менше ліків, менше падають», - розповідає Джін Келлі.

У 2001 році у програмі брало участь 150 співаків. Тепер - понад 550, середній вік - 73 роки, але є й люди, яким за 90. Як тут говорять, співати ніколи не пізно.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG