Спеціальні потреби

Американські вчені шукають вакцину проти хвороби Альцгеймера


Хвороба Альцгеймера – найбільш поширена форма деменції, і кількість хворих на Альцгеймера зростає рекордними темпами. Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє, що сьогодні у світі понад 35 мільйонів людей живуть з деменцією, і до 2030-го року ця цифра подвоїться. Науковці у різних країнах працюють над розробкою вакцини, яка може запобігти розвитку хвороби. Зокрема, шведські вчені при Каролінському інституті на початку червня оголосили про вдале проведення першої фази клінічних досліджень. Подібну роботу проводять і американські науковці в Інституті Баннера у місті Фінікс, штат Аризона.

Американці живуть сьогодні довше. Середня тривалість життя, за останніми даними, сягнула найвищого рівня – 78 років. У міру того, як збільшується частка старіючого населення зростає і ризик розвитку різних недуг, зокрема Альцгеймера, що вражає, переважно, людей у літньому віці. Майже 5,5 мільйонів американців страждають на цю хворобу, що пояснює рішення уряду виділити додаткові 80 мільйонів доларів на пошуки препаратів, які сповільнять чи допоможуть запобігти цьому захворюванню.

«Якщо ми зможемо втрутитися достатньо рано, перед тим як хвороба зруйнує мозок, мені здається, це лікування має найкращі перспективи».
Ерік Раймен
У минулому підтвердити діагноз Альцгеймера можна було тільки після смерті пацієнта. Тепер, як пояснює відомий у цій ділянці дослідник Рональд Пітерсен, нові технології дозволяють діагностувати хворих ще за життя:

«Ми використовуємо біомаркери, томографічні зображення, проводимо аналіз крові, спинномозкової рідини, це і дозволяє нам діагностувати хворобу».

Зроблені знімки дозволяють простежити розвиток хвороби у пацієнта літнього віку. На них видно темні ділянки мозку, заблоковані амілоїдними бляшками та тау-білком. Наслідком їх накопичення стає втрата клітин мозку і нейтронів, що відповідають за пам’ять і мислення.

У травні в Сполучених Штатах відбулася величезна медична конференція з хвороби Альцгеймера. Найбільший інтерес на зустрічі викликали два клінічні дослідження. Попередні результати одного з них були представлені вченими Вашингтонського університету. Майже три чверті учасників експерименту вказали на покращення пам’яті у період за 4 місяці, це 50-відсоткове поліпшення.

Медики у Вашингтонському університеті роблять через ніс інсулінові ін’єкції хворим, в яких лише починають з’являтися ознаки деменції. Завдяки цій процедурі препарат негайно потрапляє у нейрони мозку.

Ще одне дослідження, яке виглядає багатообіцяючим, проводять в інституті Баннера у місті Фінікс. Очолює їх Ерік Раймен. Вчений пояснює, що вони розробляють вакцину, яка буде очищати мозок від амілоїдів і не давати їм накопичуватися:

«Якщо ми зможемо втрутитися достатньо рано, перед тим як хвороба зруйнує мозок, мені здається, це лікування має найкращі перспективи».

Результати обох досліджень обнадіюють мільйони американців, хворих на Альцгеймера, та їх родини, які очікують прориву у лікуванні цієї недуги.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG