Спеціальні потреби

Юрій Сергеєв: група з розслідування трагедії рейсу MH17 доведе свою роботу до кінця


На Генасамблеї ООН говоритимуть про реформу Радбезу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

На Генасамблеї ООН говоритимуть про реформу Радбезу. Відео

Українська тема лунатиме у промовах світових лідерів на 70 Генасамблеї ООН, оскільки те, що відбувається в Україні – анексія Криму та війна на Сході України – є зазіханням на статут ООН. Про це заявив постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв. Він також додав, що одним з питань, яке підніматиметься на цій сесії Організації Об’єднаних Націй буде реформування Радбезу ООН, а саме обмеження права вето постійних членів РБ ООН за пропозицією Франції.

Реформування ООН, зокрема Ради Безпеки, є важливою темою, яка підніматиметься на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Причина полягає у тому, що ця організація втрачає довіру через свою неспроможність відповідати на виклики у світі та маніпуляції з боку окремих держав принципами ООН. Це продемонструвала і криза в Україні, і останні події у Сирії.

"Навіть найменші країни-члени ООН розуміють, що організація знаходиться у небезпеці, у небезпеці втрати довіри. Довіри до дієвості, довіри до поваги і принципів, які закладені в статуті ООН. Не тільки Україна – більшість буде говорити про те, щоб спасти принципи статуту ООН. Спасти повагу до того, що 70 років тому погодили в Сан-Франциско, а потім було ухвалено тут – у Нью-Йорку. Це принципово. Те, як маніпулюють окремі держави принципи ООН небезпечні. Питання захисту статуту ООН, принципів ООН буде приділено увага фактично всіх делегацій, і в тому числі звичайно нашої. Ми очікуємо, що буде проявлена солідарність, яка зможе об’єднати всіх нас, і ті робочі групи які працюють над реформою всієї системи ООН, і зокрема її основних органів – Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки", - заявив постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

Реформуванню Ради Безпеки буде присвячено окреме засідання де вивчатимуть пропозицію Франції про обмеження застосування права вето в умовах відкритих конфліктів, де є загроза життю людей.

"Ця ініціатива набирає все більшої і більшої підтримки і звичайно ми також ми підтримуємо цю ініціативу, бо бачили, що волюнтарне застосування право вето призвело, в нашій ситуації, до окупації, а тепер – агресії, а в ситуації в Сирії – до сотень і сотень тисяч біженців і загиблих. Це маніпуляція правом ветом. І тому ми сподіваємося, що ця Генеральна Асамблея вона дасть поштовх тому, щоб право вето було обмежено в його застосуванні тими, хто отримав це право", - відзначив Юрій Сергеєв.

Також на 70-й Генеральній Асамблеї ООН обговорять питання створення міжнародного трибуналу з розслідування трагедії з рейсом малайзійських авіаліній в небі над Україною. Нідерланди, Малайзія, Бельгія, Австралія та Україна, які створили групу з розслідування цієї катастрофи, доведуть свою роботу до кінця, вважає Юрій Сергеєв.

"Робота над цим іде. І в першу чергу у групі по спільному розслідуванню, куди входить Україна. Група пішла шляхом абсолютно правильним, абсолютно цивілізованим. Внесла пропозицію про створення трибуналу в Раду Безпеки, але в липні цього року Росія заветувала, чим самим викликала величезну критику в свій адрес від усіх країну, тому що всі відчувають несправедливість того, що сталося, в тій трагедії. Несправедливість, що загинули абсолютно невинні люди, і несправедливість того, що країна, яка стоїть за цим злочином, так цинічно заветовує прийняття рішення", - додав постійний представник України при ООН.

Юрій Сергеєв переконаний, що винні у цій трагедії будуть притягнуті до відповідальності. За його словами, міжнародне право дає великий вибір інструментів щодо створення міжнародного трибуналу. Це може статися не лише за рішенням Генеральної Асамблеї чи Ради Безпеки ООН, але й на інших засадах.

Дивіться також: Надія Савченко стала героїнею спецпроекту Держдепу. Відео

Надія Савченко стала героїнею спецпроекту Держдепу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG