Спеціальні потреби

Чи зможе Росія повторити в Україні грузинський сценарій?


Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі
Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі вважає, що президент Росії Володимир Путін, підписуючи мирні плани з Києвом, буде продовжувати захоплення нових територій України – поки не анексує частину країни.

«У Путіна чіткий план – обгородити цю територію, отримати для неї статус, як він свого часу хотів для Придністров’я, Абхазії і так далі. Потім закріпитися, і через деякий час визнає (незалежність) або анексує. Він ні на що, крім цього, не погодиться», – заявив четвертого лютого Саакашвілі в інтерв’ю українському 5-му каналу.

За словами екс-президента Грузії, на тлі економічної кризи в Росії, Путін намагається перенести увагу росіян на нові завоювання: «Плани його очевидні... всі його розрахунки спрямовані на те, що Україна розвалиться швидше, ніж Росія».

На думку Саакашвілі, на даному етапі російський президент планує захопити нові плацдарми на Донбасі, «зробити коридор через Волноваху на Крим», а потім, якщо все буде «йти за планом», як заявив Саакашвілі, «піти на Одесу... відрізати українську Бессарабію», вийти до Придністров’я і тим самим об’єднати створений коридор.

Колишній президент Грузії вважає, що після цього Путін постарається змістити нинішню українську владу шляхом військового перевороту або «великих заворушень».

Єдиним виходом для України в даному випадку, на думку Саакашвілі, це стримувати сепаратистів на фронті і активно проводити реформи, щоб зберегти державність.

«Найкраща "п’ята колона"для Путіна, це люди, яких можна купити», – заявив екс-президент, коментуючи необхідність антикорупційних реформ.

Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі, який оголошений в Грузії в розшук за звинуваченням у перевищенні повноважень і розтраті держкоштів, і члени його команди консультують уряд України з проведення реформ. Більше того, на сьогоднішній день в українському Кабміні троє грузинських екс-чиновників – міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, Катерина Згуладзе, перший заступник українського міністра внутрішніх справ, і заступник міністра юстиції України Гія Гецадзе.

«Інформація з неточностями»

4 лютого президент Росії підписав закон про ратифікацію договору «про союзництво і стратегічне партнерство» між Російською Федерацією і Абхазією.

Нагадаємо, даний договір був підписаний 24 листопада 2014 в Сочі Путіним і главою Абхазії Раулем Хаджимбою. У ньому передбачається формування загальної оборонної інфраструктури, а також створення об’єднаного угруповання російських і абхазьких військ з об’єднаним командуванням. 23 січня 2015 договір був ратифікований Державною Думою і потім схвалений Радою Федерації 28 січня.

2 лютого абхазька влада заявила про можливість відкриття в Сухумі офісу ЄС. Згідно з повідомленням, що його поширило державне інформаційне агентство Абхазії, з даною ініціативою виступив спецпредставник Європейського Союзу з питань Південного Кавказу та співголова Женевських дискусій від ЄС Герберт Зальбер на зустрічі з президентом невизнаної Абхазії.

Там же цитувався відповідь глави Абхазії: «Абхазію необхідно розглядати не через призму грузинського сприйняття, а вважати однією із сторін переговорного процесу. Будь-яке представництво, яке буде створюватися на території РА (Республіка Абхазія), повинно ставитися до Абхазії, як до незалежної держави. Я розумію, що вам важливі взаємини з Грузією. Але і нам важливі відносини з Заходом. Тому потрібно вибудовувати їх без контексту прив’язки до грузинських інтересів. Тобто незалежність і територіальна цілісність Грузії – це вже вчорашній день!»

МЗС Грузії піддало під сумнів правдивість даної інформації і заявило 4 лютого, що діяльність Євросоюзу в Абхазії буде узгоджена з грузинською стороною, так як ЄС «твердо підтримує» територіальну цілісність Грузії.

«Поширена в пресі сухумського режиму інформація та її контекст, як це часто буває, містить неточності. Однозначно має бути зазначено, що Євросоюз твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії. Виходячи з цього, відкриття будь-якого офісу в регіоні Абхазія буде узгоджено з грузинською стороною, з урахуванням державних інтересів»,– сказано в заяві грузинського МЗС від 4 лютого.

Прибулий з Сухумі в Тбілісі Герберт Зальбер підтвердив недостовірність інформації абхазьких ЗМІ.

«ЄС не планує відкривати офіс в Абхазії. Були обговорені два питання, продовжити обговорення яких ЄС планує в майбутньому. В першу чергу, це політика невизнання, і в зв’язку з цим питань ні в кого немає. Також мова йде про розширення тих проектів, які проходять за підтримки ЄС», – заявив 4 лютого спецпредставник ЄС.

Примітно, що державне інформаційне агенство Абхазії поки не виступило зі спростуванням переданої неточної інформації, і в повідомлення про візит Герберта Зальбера в Сухумі, розміщеному на інтернет-сторінці агенства, зміни внесені не були.

Коментар експерта

Голова Кавказького інституту миру, демократії і розвитку Гія Нодія переконаний у тому, що Кремль зацікавлений в анексії частини України, однак, за його словами, Росія не зможе з точністю повторити сценарій Абхазії в Донбасі. На відміну від Грузії початку дев’яностих, каже експерт, Україна сьогодні є набагато сильнішою державою, а також має значну підтримку з боку західних держав, чого не було у Грузії в 1991-1994 роках.

«У Грузії не було тоді іншого виходу і доводилося погоджуватися на так звану "миротворчу роль" Росії в Абхазії і Цхінвальському регіоні. Якщо Донбас отримає якийсь де-факто статус з гарантіями безпеки, які забезпечуватиме Росія, звичайно ж, буде отриманий схожий з грузинськими регіонами сценарій. Все залежить від того який шлях обере Київ», – сказав Нодія Російській службі «Голосу Америки».

Політолог вказує на те, що в наявності «все більше ознак» того, що сценарій «розписаний» Москвою для Абхазії «не цілком влаштовує» абхазьке населення. Нодія нагадав про протести, які викликав в абхазькому суспільстві ппопередній текст договору з Росією, підготовлений в Москві, і озвучені тоді звинувачення абхазьких депутатів про спроби Росії обмежити «суверенітет Абхазії». Також експерт нагадав про невдоволення абхазької сторони планами Росії приєднати до РФ абхазьке село Аігба.

У цьому контексті експерт розглядає і неточне повідомлення абхазької сторони щодо пропозиції ЄС відкрити в Сухумі офіс: «Може це було зроблено навмисно з метою підбадьорити населення, нібито успішністю зовнішньої політики Абхазії, а може просто в Сухумі настільки велике бажання розширити поле маневрування шляхом зближення з новими великими партнерами, що вони сприйняли бажане за дійсне».

Що стосується позиції Росії, політолог вважає, що вона двояка: з одного боку, говорить він, Москва навряд чи зацікавлена у зближенні Абхазії з ЄС, так як Кремль не зацікавлений у тому, щоб зникла «стовідсоткова залежність» Сухумі від Москви, але з іншого боку, вважає Нодія, якщо ЄС відкриє офіс в Абхазії, незважаючи на те, що визнає її окупованою територією Грузії, Москва розцінить це як «дипломатичну перемогу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG