Спеціальні потреби

У США завершився з’їзд Республіканської партії


На завершення з’їзду Республіканської партії, який відбувся 27-30 серпня у місті Тампа, штат Флорида, колишній губернатор штату Массачусетс Мітт Ромні формально прийняв номінацію республіканців на участь у виборах президента США, і накреслив свої плани щодо майбутнього країни.

Промова Ромні у четвер у Тампі стала центральною та кульмінаційною подією зібрання республіканців. Виступаючи перед делегатами та багатомільйонною телеаудиторією, Мітт Ромні зокрема заявив, що Барак Обама, який буде на виборах його опонентом від демократів, не втілив у життя обіцяні зміни. Він сказав, що хотів тільки успіхів для президента Обами, бо бажає успіхів для США. Проте Ромні заявив, що захоплення від обіцянок Обами, які він дав на початку свого президентства, «переросло у розчарування і поділи» і, що американці «заслуговують кращого».

Кандидат у президенти від республіканців пообіцяв «повернути Америку на шлях процвітання».

Після останнього дня з’їзду можна зробити деякі висновки про те, з чим Республіканська партія збирається йти на вибори проти Барака Обами.

По-перше, республіканцям вдалося подолати наслідки складних праймеріз (попередніх виборів) та кокусів (партійних зборів) і підійти до фіналу змагання за Білий дім згуртованими та зарядженими на перемогу. Мітт Ромні майже догнав у рейтингах Барака Обаму. Щоправда у деяких ключових штатах та серед певних категорій виборців він відчутно поступається чинному президенту.

За цих десять тижнів, що залишилися до виборів, він мусить зменшити відставання від Обами серед жінок-виборців, яке зараз становить 15 -20%. У цьому йому може допомогти його дружина – Енн, яка тепер постійно супроводжує його під час кампанії. Вона блискуче виступила під час з’їзду у вівторок і, за оцінками оглядачів, добре сприймається жіночою аудиторією.

Також Ромні програє Обамі серед виборців молодого покоління. Зменшити цей розрив він розраховує за допомогою свого віце-президента – Пола Раяна. Йому 42 роки, він одного віку зі старшим сином Мітта Ромні, як виглядає, здатний спілкуватися з молодими виборцями їхньої мовою.

Складніше йому буде змагатися за голоси чорношкірих та латино-американців. Понад 70% чорношкірих і переважна більшість латинос віддають сьогодні перевагу Обамі. Скоротити це відставання буде не легко. Під час з’їзду республіканці не запропонували переконливих рішень, яким чином вони збираються долати цей розрив.

Головним козирем Мітта Ромні під час цієї кампанії буде економіка. Понад 8% безробіття і надто повільні темпи економічного відновлення подаватимуться як провал політики президента.

У міжнародній політиці Мітт Ромні балотуватиметься на гаслах відновлення Америки як потуги номер один у світі. Він зайняв жорстку позицію щодо Росії та Китаю і хоче посилювати збройні сили, як гарантію майбутньої безпеки США.

Наступного тижня свій з’їзд проведе Демократична партія США у місті Шарлотт, штат Північна Кароліна. Там ми дізнаємося які відповіді підготувала на стратегію Мітта Роміні і Пола Раяна команда Барака Обами і Джозефа Байдена.
  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

XS
SM
MD
LG