Спеціальні потреби

США можуть відправити в Україну додаткових військових радників - Politico


Архівне фото: Посольство США в Україні, 18 травня, 2022 року.
Архівне фото: Посольство США в Україні, 18 травня, 2022 року.

США розглядають можливість відправки додаткових військових радників до посольства в Києві, повідомляє Politico, посилаючись на заяву речника Пентагону Пета Райдера.

Райдер сказав виданню, що радники не виконуватимуть бойових обов’язків, а радше консультуватимуть і підтримуватимуть український уряд і військових.

"Протягом цього конфлікту Міністерство оборони переглядало та коригувало нашу присутність у країні відповідно до змін умов безпеки. Наразі ми розглядаємо можливість відправлення кількох додаткових радників для посилення Управління оборонного співробітництва (ODC) у посольстві", – сказав Райдер, зазначивши, що "персонал підпадає під ті ж обмеження на поїздки, що й усі співробітники посольства".

Управління оборонного співробітництва "виконує різноманітні консультативні та допоміжні місії (не бойові), і хоча його укомплектовано виключно персоналом Міністерства оборони, підрозділ інтегрований у посольство США і діє під керівництвом керівника місії, як і решта посольства", – додав Райдер.

Райдер відмовився обговорювати конкретну кількість персоналу "з міркувань оперативної безпеки та захисту сил".

Додаткові війська підтримуватимуть зусилля з матеріально-технічного забезпечення та нагляду за зброєю, яку США надсилають Україні, пише Politico, посилаючись на чотирьох американських чиновників та особу, знайому з відповідними планами.

Новий контингент також допомагатиме українським військовим з обслуговуванням озброєння, пише видання, посилаючись на чиновника, знайомого з ситуацією.

Двоє офіційних осіб США також розповіли Politico, що декілька американських військових уже розгорнуто для короткострокової ротації при посольстві в Києві. Цей персонал допомагає з наглядом і охороною посольства.

Поки невідомо, скільки додаткових американських військ буде направлено в Україну, але за словами співрозмовників Politico, їх кількість сягатиме 60.

Президент США Джо Байден неодноразово говорив, що війська США не братимуть участі у війні від імені України.

Як повідомляв раніше Голос Америки, 20 квітня Палата представників США ухвалила Закон про додаткові асигнування на безпеку України у розмірі 60,8 мільярда доларів.

Із загальної близько 23 мільярдів доларів буде використано для поповнення американської зброї, запасів і об'єктів, а понад 11 мільярдів доларів підуть на фінансування поточних військових операцій США в регіоні. Майже 14 мільярдів доларів, які включені в законопроєкт, допоможуть Україні придбати передові системи озброєнь та інше оборонне обладнання.

Палата представників також пропонує надати Україні далекобійні установки ATACMS, за згоди Білого дому.

Далі цей законопроєкт має проголосувати Сенат і підписати президент США.

Президент Джо Байден заявив, що ухвалення Палатою представників законопроєктів про допомогу іноземним державам надсилає всьому світу «чітке повідомлення» про лідерство Америки. Він закликав Сенат швидко проголосувати цей законопроєкт і надіслати його "на мій стіл, щоб я міг підписати його як закон, і ми могли швидко відправити зброю та обладнання в Україну для задоволення її термінових потреб на полі бою".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG