Спеціальні потреби

У США економічна криза вдарила і по музеях


На тижні, що минув, американці відзначили День пам’яті. Це свято, під час якого віддають належне загиблим ветеранам усіх війн. У цей день згадували і Ерні Пайла, одного з найпопулярніших американських журналістів періоду Другої світової війни. Ерні здобув славу завдяки статтям про пересічних солдатів, за що отримав премію Пулітцера. Пайл загинув в бою у 1945 році, але пам'ять про нього живе у будинку його дитинства у маленькому містечку Дейна, що у штаті Індіана. Щоправда, через економічну кризу будинок-музей планують закрити.

Місто Дейна розташоване далеко від головних доріг. У цьому маленькому фермерському поселенні живе не більше 400 людей. Тут немає особливо на що подивитись, за винятком одного місця, яке є гордістю цієї громади.

«Ерні Пайл є відомим сином нашого міста», – каже фермер Том Міліґан з Ради економічного розвитку району.

Том Міліґан з Дейни, де народився і провів свої дитячі та юнацькі роки Ерні Пайл, продовжує:

«Він зробив надзвичайний внесок не лише у розвиток цього району, але й у розвиток журналістики».

Пайл залишив місто свого дитинства у 1918 році, вступивши у військово-морські сили США. Пізніше, захопившись журналістикою, він розповідав своїм читачам історії пересічних солдатів, моряків, льотчиків, які воювали у Другій світовій війні. Його статті були надзвичайно популярними у США, і за них він отримав премію Пулітцера у 1944 році.

Музей, який розповідає історію самого журналіста, розташований у центрі містечка Дейна. Будинок Пайла перевезли сюди з околиці у 1970 році. Пізніше до нього добудували центр для відвідувачів. Декілька пожеж майже зруйнували музей. Але сьогодні мешканці міста переживають, що те, чого не знищив вогонь, може знищити економічна криза.

Говорить регіональний менеджер Центру історичних пам’яток Індіани Брюс Біслі:

«Індіана, як і багато інших штатів, переживає бюджетну кризу, і музей Ерні Пайла закрили через ці бюджетні труднощі».

Двері музею зачинені з початку року. За словами Біслі, у музей не приходить достатньо відвідувачів, які б виправдали його діяльність. Тепер штат хоче перевезти частину матеріалів з нього до інших музеїв у штаті. Але Філ Гес, директор товариства «Друзі Ерні Пайла» вважає, що саме музей у Дейні найкраще репрезентує життя журналіста.

Директор товариства « Друзі Ерні Пайла» Філ Гес каже:

«Ми вважаємо, що це найкраще місце, яке репрезентує Ерні Пайла, оскільки тут зосереджена історія його життя. Тут все належно розміщено, представлені його роботи з початку до кінця війни».

Штат у свою чергу хотів би віддати управління музеєм під опіку місцевої влади чи фонду, але Директор товариства « Друзі Ерні Пайла» Гес не переконаний, що це найкраща ідея:

«Я не певний, що переведення музею на місцевий бюджет гарантує його довголітнє збереження. Якщо ж штат відновить своє фінансування, то музей працюватиме вічно, це саме те, на що ми сподіваємось».

Зараз доля музею вирішується у Комісії природних ресурсів Індіани, яка перенесла розгляд цього питання на осінь. Друзі Ерні Пайла кажуть, що це дає достатньо часу, щоб заручитись підтримкою губернатора штату на продовження діяльності музею та збереження пам’яті Ерні Пайла у місті Дейна.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG