Спеціальні потреби

Цькування за мову, колір шкіри - ЗМІ, соцмережі про події після #Brexit


"Це Англія, у іноземців дві доби, щоб забратись до біса. Є тут іноземці? Є хоч один?", - політичний оглядач з Лондона Макс Фрас особисто став свідком ксенофобських вигуків у супермаркеті в англійському Ґлочестері вже у наступний день після #Brexit референдуму.

За даними The Guardian, безспосередньо після референдуму кількість ксенофобської та расистської "наруги" у країні підстрибнула на 57%.

Ми не будемо ігнорувати злочини на ґрунті ненависті, або подібні атаки. З ними необхідно покінчити
Девід Камерон, прем'єр Великої Британії

Об'єктом ванадалізму у неділю став польський культурний центр у Лондоні. На вході до будівлі невідомі залишили графіті ксенофобського змісту. Цей випадок набув широкого розголосу та примусив прем'єр-міністра країни Девіда Камерона офіційно звернутись до польської сторони.

"Давайте пам'ятати, що ці люди зробили значний внесок у нашу країну. Ми не будемо ігнорувати злочини на ґрунті ненависті, або подібні атаки. З ними необхідно покінчити", - наводить слова Камерона The Guardian.

Британські ЗМІ та численні свідчення у соціальних мережах дають можливість створити уявлення про масштаби публічних цькувань представників етнічних меншин, людей з акцентом та туристів у Великій Британії. Подробиці наводить видання The Huffington Post, яке об'єднало свідчення очевидців цькувань та фізичних нападів у Великій Британії.

"Цього тижня я з родиною стали свідками трьох расистських випадків, коли громадянам ЄС кричали "Коли ви поїдете додому?", - твітує британський телеведучий Адам Боултон.

"За столиком поруч зі мною пара звертається до офіціантки з Польщі: "Чому така весела? Ти ж додому повертаєшся". Парі весело. Огидно", - пише інший користувач Twitter про власний досвід.

"Залиште Європу. Ні польській заразі", - листівки такого змісту буцімто лишали у поштових скриньках польських родин в одному з англійських міст.

"Стоп імміграцію, давай репатріацію", - мітинг з плакатами такого змісту задокументував у Ньюкаслі ще один твіттерянин.

Расистськими закликами "забиратись геть" супроводжуються вуличні суперечки. Відповідне відео поширює користувач @ShulemStern

"Менше ніж за 20 годин після оголошення результатів Brexit, безхатько назвав мене "пакистанським негідником", - розповідає інший.

Більше свідчень можна знайти у соціальних мережах за хештегом #PostRefRacism.

Водночас деякі кричущі випадки, які ЗМІ та оглядачі приписували до расистських виявились абсолютно не пов'язані із ксенофобськими настроями.

Хибним виявилось повідомлення про те, що з расистських міркувань у Лондоні було звіряче побито двох поляків, батька та сина. Користувач Twitter Carlos раніше поширив у соцмережах фото побитих чоловіків, приписавши напад (у старшого чоловіка зламана рука, у сина - численні перелами кісток обличчя - прим. ГА) "англійцям". Пізніше видання The Sun навело слова родича постраждалих про те, що вони стали жертвами нападу інших поляків. "П'яна бійка" - характеризує подію видання.

Дивіться також: Нелегалам у США, включно з українцями, загрожує це рішення Верховного суду

Нелегалам у США, включно з українцями, загрожує це рішення Верховного суду. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG