Спеціальні потреби

Португалія скорочує видатки на медицину


Безплатна система охорони здоров’я була одним найбільших досягнень європейців після Другої світової війни. Але економічна криза у Європі та намагання урядів країн ЄС скоротити бюджетні витрати ставлять під загрозу виживання безплатної медицини. Яскравим прикладом цього є Португалія.

«Я думаю, люди хочуть зберегти медичне обслуговування таким, яким воно сьогодні є – фінансоване державою і переважно безкоштовне».
Педро Барос.
Португальці, як і більшість європейців, знають, що у випадку хвороби вони можуть отримати висококваліфіковану і переважно безплатну медичну допомогу. Але через економічну кризу уряд вимушений скорочувати бюджетні видатки і медична галузь не залишиться недоторканою. Лікарні уже почали скорочувати зарплати та медичний персонал.

Антоніо Арнант, колишній міністр, який допоміг у 70-их запровадити безплатну систему охорони здоров’я у Португалії, дуже стурбований останніми тенденціями:

«Я стурбований майбутнім національної системи охорони здоров’я, але не через економічні проблеми, які переживає зараз Португалія. Мене більше турбує цей правий уряд. Їх ідеологічний проект, знищити Національну систему охорони здоров’я, як частину європейської соціальної моделі».

Система медичної опіки, яку запровадили у Португалії 40 років тому, дала свої плоди. Раніше при пологах помирала кожна двадцята новонароджена дитина. Сьогодні лише одна з трьохсот. Зросла в середньому на 12 років і тривалість життя. Для забезпечення здоров’я нації Португалія витрачає сім з половиною мільярдів євро. Тому багато експертів замислюються на тим, що станеться, коли видатки на медицину скоротяться на мільярд.

Професор економіки Педро Барос не вважає, що скорочення суттєво вплине на якість медичного обслуговування. Скорочення, каже він, відбудеться за рахунок зменшення вартості ліків та зменшення зарплат персоналу.

«Я думаю, люди хочуть зберегти медичне обслуговування таким, яким воно сьогодні є – фінансоване державою і переважно безкоштовне. Питанням залишається, хто буде надавати це медичне забезпечення – чи це будуть приватні компанії, чи система переважно залишатиметься неприбутковою», – вважає професор.

Так уряд уже віддав частину госпіталів у приватне управління. Приватна медицина також активно розвивається. Ця клініка надає стоматологічні послуги, які не покриваються державою. Власник клініки Паоло Мало вважає, що через фінансову скруту більше людей повинні платити за медичні послуги з власної кишені.

«Ми не повинні утримувати медичну систему, яка надає послуги усім, хто приходить у державну клініку. Безкоштовне лікування повинні отримувати лише люди, з низьким рівнем заробітку. І зміна станеться, не залежно від того чи вам це подобається, чи ні», – переконаний власник приватної клініки.

Система охорони здоров’я Португалії є гордістю держави та її громадян, але країна, яка сьогодні переживає одну з найбільших економічних рецесій з 70-их років, схоже не має іншого виходу, як здійснити болюче скорочення.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG