Спеціальні потреби

Уряд України затримує початок імунізації від поліомієліту, під загрозою 2 мільйони дітей - речник ВООЗ


Шість тижнів після першого випадку поліомієліту в Україні, а уряд досі не дав дозволу на початок всеукраїнської імунізації, - йдеться у повідомленні на сайті ООН.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликають уряд України якомога швидше почати вакцинацію дітей від поліомієліту по всій країні.

За даними ООН, якщо цього не станеться, близько 2 мільйонів дітей опиняться перед ризиком захворіти на цю небезпечну для життя хворобу.

Як раніше у ході прес-конференції у Києві заявив речник ВООЗ Олівер Розенбауер, деякі політичні лідери України досі сумніваються у тому, що у країні має місце спалах поліомієліту.

Речник ВООЗ також заявив, що попри наявність на місцях необхідної вакцини та спеціалістів, навіть через шість тижнів після першого випадку захворювання на поліомієліт та попри неодноразові запити гуманітарних організацій, уряд України досі не розпочав всеукраїнську імунізацію.

Поліомієліт є гострою інфекційною хворобою, на яку переважно хворіють діти до 5 років
Вірус, потрапивши в організм, уражає нервову систему організму і за кілька годин може призвести до повного паралічу
В одному із кожних 200 випадків зараження відбувається незворотній параліч. 5-10% паралізованих внаслідок зараження помирають через параліч м’язів дихального апарату
Не існує ліків від поліомієліту. Можливо лише попередити хворобу
З часу запуску Глобальної ініціативи за викорінення поліомієліту у 1988-му році кількість випадків захворювання скоротилась на 99%
Спалахи хвороби продовжуються у Афганістані, Нігерії, Пакистані. Станом на 1988-й рік спалахи хвороби спостерігались у понад 125 країнах світу
Інформація ВООЗ

«Час у даному випадку є надзвичайно важливим. Чим довше цьому вірусу дозволять циркулювати, тим вищий ризик того, що ви побачите більше і більше дітей, паралізованих цією хворобою. Необхідно почати імунізацію якомога швидше», - розповів Розенбауер в інтерв'ю "Голосу Америки".

Вакцину проти поліомієліту привезли до України ще у травні цього року. Її надав уряд Канади в рамках гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ, витративши на це мільйони доларів.

Повідомлялось, що МОЗ України не почав її вчасно застосовувати. Пізніше у відомстві пояснили, що умови зберігання вакцини не були забезпечені і вона зіпсувалась. Наразі МВС України розслідує ситуацію.

У вересні на заході України підтвердились перші два випадки захворювання на поліомієліт дітей віком 10 місяців та 4 роки.

Обоє хворих не були вакциновані проти цього захворювання. Це перший спалах поліомієліту в країні за останні 19 років.

«Я думаю, нас більше хвилює ризик розповсюдження вірусу всередині України, тому що це місце, де нам відомо про прогалини у вакцинації. Ми казали, що близько 50% дітей не захищені від вірусу. І цей вірус не буде лишатися з межах одного району, що нам відомий, якщо ми не почнемо діяти», - зазначив Розенбауер.

За даними ВООЗ та ЮНІСЕФ, спалах поліомієліту в Україні можливо зупинити, якщо провести всеукраїнську імунізацію дітей через три раунди вакцинації оральним шляхом.

За їх словами, усі приготування та сама вакцина для 1 мільйона 800 тисяч дітей уже на місці, не вистачає лише рішення українського уряду.

Напередодні міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, виступаючи у Верховній Раді, заявив, що кампанія з вакцинації в Україні має розпочатися з 12-го жовтня.

Дивіться також: Нуланд назвала "демонів" України: корупція, помилки уряду, бюрократія

Нуланд назвала "демонів" України: корупція, помилки уряду, бюрократія. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG