Спеціальні потреби

Віктор Янукович очолив антирейтинг «Вороги преси» в Україні


Антирейтинг «Вороги преси-2010» в Україні очолив президент Віктор Янукович
Антирейтинг «Вороги преси-2010» в Україні очолив президент Віктор Янукович

У Міжнародний день свободи преси українські журналісти оприлюднили антирейтинг «Вороги преси». Перша трійка складається з високопосадовців: Віктора Януковича, Миколи Азарова та чиновника КМДА Володимира Стороженка. Президента України Інститут масової інформації та Київська незалежна медіа-профспілка назвали «ворогом преси №1».

Так званий «антирейтинг» журналісти формували на основі моніторингу порушень прав журналістів та оцінок медіа експертів. Віктор Янукович посів перше місце завдяки постійним перешкоджанням президентської охорони роботі журналістів.

«З ефірів знімалися сюжети з критикою глави держави, а під час виборчих перегонів працівники медіа зазнавали перешкоджання своїй законній діяльності з боку членів виборчих комісій», зазначає медіа-профспілка. Загалом активісти зафіксували 12 випадків порушення свободи преси з боку адміністрації президента.

Друге місце в «антирейтингу» отримав прем’єр-міністр Микола Азаров, теж завдяки своїй охороні. Зокрема, медіа-профспілка наводить у приклад випадок, коли охоронці прем’єр-міністра перешкоджали знімальній групі «5 каналу» у виконанні професійних обов’язків. Під час відвідування Віктором Януковичем наметового містечка на Підприємницькому Майдані журналісту Азаду Сафарову та його оператору Олені Сорокіній не дали пройти в намет, де з підприємцями спілкувався Микола Азаров. Виштовхуючи журналістів з намету, охоронці ще й зламали їх обладнання.

Начальник Головного управління житлового господарства КМДА Володимир Стороженко увійшов до трійки «антирейтингу» за те, що вирвав у журналіста із рук мікрофон та жбурнув його в урну.

Загалом до списку увійшли 23 особи, серед яких є і представники влади, і власники медіа бізнесів. Наприклад, до «антирейтингу» потрапив Мохаммад Захур за нещодавній вчинок – звільнення головного редактора «КиївПост» Браяна Боннера через відмову зняти публікацію інтерв’ю із міністром агропромислового комплексу.

Радник президента України Ганна Герман зазначила, прокоментувавши антирейтинг, що Віктор Янукович багато робить для того, щоб свобода слова була.

«Закон про доступ до публічної інформації без підтримки президента не мав би шансу бути ухвалений у Верховній Раді. Це дуже суттєві кроки, які свідчать про те, що президент дбає про те, щоб сьогодні в Україні була незалежна преса», сказала Ганна Герман в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Про те, що Віктор Янукович буде відстоювати незалежність українських ЗМІ, запевнив сам лідер держави з нагоди Міжнародного дня свободи преси. «Влада буде створювати умови для того, щоб журналісти почувалися вільно у нашій країні. Незалежна Україна неможлива без незалежної преси», заявив президент.

Окрім українського списку сьогодні з’явився і інший перелік 38 найбільших ворогів преси. Його склала міжнародна організація «Репортери без кордонів». Серед тих, хто потрапив до списку - прем’єр-міністр Росії Володимир Путін, президент Білорусії Олександр Лукашенко, президенти Узбекистану, Туркменістану, Азербайджану та Казахстану, а також лівійський лідер Муаммар Каддафі.

XS
SM
MD
LG