Спеціальні потреби

Російського опозиціонера викрали в Києві, українські спецслужби мовчать


Представника російської опозиції Леоніда Развозжаєва викрали в центрі Києва біля будівлі Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Викрадення сталося у минулу п’ятницю, 19-го жовтня. 21-го жовтня Леонід Развозжаєв опинився у Москві, у Басманному суді, де його арештували на 2 місяці за “організацію масових заворушень”. Міжнародні структури, російська та українська опозиція говорять порушення законодавства, можливу співпрацю між спецслужбами двох країн, втім, жодних коментарів від української влади та спецслужб щодо Развозжаєва досі немає.

Не коментує ситуацію і президент України Віктор Янукович, який лише привітав у середу Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна із Днем ООН. Віктор Янукович зазначив у привітанні, що “Україна залишається відданою справі втілення принципів Статуту ООН та досягнення високих цілей Організації щодо зміцнення миру і безпеки, захисту прав людини”.

Натомість в Агентстві ООН у справах біженців сумніваються, що в Україні захищені усі права людини. Так, представники Управління верховного комісара ООН у справах біженців у Києві підтвердили, що російського опозиціонера викрали перед їх офісом, коли вже було розпочате реєстраційне інтерв’ю та надавалася юридична консультація. Його викрали, коли він вийшов на обід, свідчать в агентстві ООН.

“Повернення до країни походження всупереч існуючим процедурам може призвести до відповідальності країни за грубе порушення національного та міжнародного законодавства”, – заявили в Агентстві ООН в справах біженців.

У Головному управлінні МВС в Україні заявили, що не отримували жодних заяв про зникнення Леоніда Развозжаєва. Так само і в СБУ та ГПУ зазначили, що не отримували з боку правоохоронних органів Росії будь-яких прохань про допомогу в затриманні російського опозиціонера. Тільки Державна прикордонна служба підтвердила, що Леонід Развозжаєв легально залишив Україну 19-го жовтня.
“Звичайно, українські силовики говорять, що вони нічого не знали, але це не відповідає дійсності».
Ілля Пономарьов


Помічник голови Державної прикордонної служби України Сергій Астахов зазначив, що скарг від Развозжаєва при перетині кордону не було. А також речник МЗС України Олександр Дикусаров повідомив, що це питання вивчається, і коментарі будуть, коли з’явиться позиція.

З усіх представників влади, ситуацію із викраденням російського опозиціонера прокоментував регіонал, представник президента у Верховній раді Юрій Мірошниченко. “Викрадення російського опозиціонера – це виклик Україні та основа для серйозного аналізу діяльності СБУ. Безумовно, буде реакція, безумовно, будуть серйозні розслідування та висновки”, – заявив Юрій Мірошниченко.

Українська опозиція також вимагає від вітчизняних спецслужб якихось пояснень. “Це порушення базових принципів Конвенції ООН з прав людини”, – заявив голова ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк. “Ми вимагаємо конкретної відповіді: чи викрадали російського опозиціонера представники іноземних спецслужб”, – сказав у середу Яценюк. Також він пообіцяв створити у новому парламенті слідчу комісію, яка розгляне питання з викрадення російського опозиціонера.
“Це порушення базових принципів Конвенції ООН з прав людини”.
Арсеній Яценюк

Представник російської політичної сили “Справедливая Россия” Ілля Пономарьов, помічником якого був Развозжаєв, переконаний, що викрадення сталося “за мовчазної згоди українських силовиків”. “Звичайно, українські силовики говорять, що вони нічого не знали, але це не відповідає дійсності. А наші (російські), щоб українських колег якось відмазати оформляють це, що Леонід Развожаєв з'явився з явкою з повинною. Це очевидна неправда, адже в нього навіть речі залишилися в комісаріаті ООН”, – депутат прокоментував ситуацію у своєму блозі.

У середу Ілля Пономарьов заявив, що найближчими днями зустрінеться у Європі із представниками ООН та Ради Європи, щоб обговорити цю ситуацію, а також підняти питання про порушення статусу біженця та міжнародного законодавства Росією та Україною.

Леонід Развозжаєв наразі перебуває у московському СІЗО, йому інкримінують участь у підготовці до організації масових заворушень. Правозахисники з Московської Гельсінської групи та Громадської спостережної комісії Москви, які зустрілися із опозиціонером у середу, заявили, що до заарештованого застосовували психологічні тортури, щоб він підписав свідчення та явку з повинною.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG