Спеціальні потреби

Сочі - в очікуванні відкриття Олімпіади


Зимові Олімпійські ігри офіційно відкриються у п'ятницю в Сочі яскравою церемонією, яка, за задумом організаторів, повинна підкреслити сучасне відродження Росії після розвалу Радянського Союзу.

Відомо, що під час церемонії відкриття глядачі побачать виступи артистів балету, представників авангардного мистецтва і навіть штучний сніг, хоча деталі, за традицією, зберігаються в строгій таємниці.

Американські ЗМІ досить різко поставилися до рішення Міжнародного олімпійського комітету надати Росії можливість проведення Олімпіади.

«Володимир Путін хоче представити на відкритті Олімпіади в Сочі оновлену Росію, яку, за його словами, він створив за останні 15 років - економічну державу, консервативну противагу ліберальному і світському Заходу, - йдеться в редакційній статті Washington Post, опублікованій в п'ятницю. - Насправді, в кращому випадку Сочі стане черговим прикладом того, як надання права проведення Ігор авторитарним режимам, таким як уряд Путіна, лише заохочує їх найгіршу поведінку і одночасно підриває закладену в олімпійський рух відданість свободі людини та толерантності».

Організатори Олімпіади повідомили, що до Сочі приїдуть 66 світових лідерів, включно з главами держав і міжнародних організацій - у тому числі генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. Президент США Барак Обама і деякі інші лідери Заходу не поїдуть на церемонію відкриття.

Близько трьох тисяч спортсменів - рекордне число для зимових Олімпіад - змагатимуться в 98 дисциплінах. Сочинська Олімпіада також поб'є рекорд за кількістю жінок-учасниць змагань.

Основну частину глядачів змагань у Сочі складуть росіяни, які покладають великі надії на своїх спортсменів. Колись їх національна збірна була гордістю країни, з якою доводилося рахуватися спортсменам інших країн. Але на останній Олімпіаді у Ванкувері росіяни завоювали лише три золоті медалі і опинилися замішані в цілій низці скандалів з допінгом.

У той час як головними претендентами на медалі є США, Норвегія і Німеччина, Росія також буде намагатися взяти свою частку олімпійських нагород.

Навіть якщо у когось були сумніви в амбіціях російських спортсменів, вони розвіялися вже в четвер у перший день змагань з фігурного катання, коли під вигуки «Герої !» російських уболівальників, пара Тетяни Волосожар і Максима Транькова вивела Росію в лідери в парному катанні. У той же час російський фігурист Євген Плющенко вийшов на другу позицію після короткої програми у чоловіків.

Підготовка до Олімпіади була затьмарена побоюваннями терористичної загрози, що підштовхнуло Путіна до введення жорстких заходів безпеки та стало причиною появи в регіоні американських військових кораблів. Запобіганням атак на Олімпіаду будуть займатися близько 40 тисяч російських силовиків. Вони будуть вести спостереження у всіх куточках Сочі, Олімпійського парку на узбережжі і побудованому «з нуля» гірськолижному комплексі.

Міністерство внутрішньої безпеки США цього тижня посилило ці побоювання, попередивши, що терористи можуть провезти вибухові речовини до Росії в тюбиках із зубною пастою.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG