Спеціальні потреби

Учасники руху «Захопимо» продовжують тиск на законодавців США


Сотні тисяч демонстрантів своїми активними діями змінили життя цілих країн та регіонів по всьому світу. Важко було уявити, що акт самоспалення туніського вуличного торговця, розпалить революцію в регіоні.

Серед цьогорічних феноменів не можливо не помітити спонтанно народжений у Сполучених Штатах рух «Захопимо». Якщо в арабському світі людей на вулиці вивело незадоволення тиранією диктаторів, то американців до протесту спонукала зростаюча прірва між 1% багатих та рештою країни.

Рух «Захопимо» спалахнув спонтанно у вересні, у Нью-Йорку, де на Волл-стріт розташовані провідні фінансові інституції країни, незадоволення політикою яких і вивело на вулиці демонстрантів. Рух швидко поширився країною і за два місяці наметові містечка противників соціально-економічної несправедливості з’явились по всій країні.

Учасники протестів звинувачують банки та Волл-стріт у безвідповідальних діях, які призвели до економічної кризи, від якої найбільше страждає решта країни.

Вони незадоволені тим, що уряд, за державні кошти, врятував від краху фінансові установи, які тепер винагороджують своє керівництво багатомільйонними преміальними. А ті, у свою чергу, відбирають житло у нездатних виплачувати позички американців. Демонстранти вимагають збільшити податки для багатіїв та посилити контроль за діями банків, аби не допустити поглиблення кризи. Однак, чимало експертів вважають, що навпаки, зменшення податків та обмежень допоможуть економіці.

Вони аргументують, що саме сприятливі для збагачення умови спонукають таких людей, як засновник компанії «Apple» покійний Стів Джобс до винахідництва і прогресу.

Однак, Джон Кавана з наукового інституту вивчення політики говорить, що високий рівень безробіття ставить під сумнів аргумент про можливість швидко розбагатіти:

«На мій погляд рух «Захопимо» набув такої популярності тому, що його учасники – живий приклад того, що казка про можливість розбагатіти кожному вже не відповідає дійсності».

За підрахунками бюджетного комітету Конгресу США, за останні 30 років прибутки 1% багатіїв зросли на 275%. Тоді як пересічного американця – лише на 18%. Тож учасники руху «Захопимо» тепер тиснуть на Конгрес з вимогою змінити ситуацію в країні та обіцяють продовжувати протести і наступного року. Вони сподіваються, що у рік виборів президента, політики прислухаються до їх вимог.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG