Спеціальні потреби

Рух «Захопимо». Чи має майбутнє боротьба за соціальну справедливість у США?


Правоохоронці у Лос-Анджелесі та Філадельфії ліквідували наметові містечка учасників акції «Захопимо». Раніше така ж доля спіткала демонстрантів у інших великих містах Сполучених Штатів. Однак, учасники руху не вважають це поразкою. Вони переконані, що своїми діями вже привернули увагу країни до проблеми соціальної нерівності та готуються активізуватися напередодні виборів президента США у листопаді 2012-го року.

Розгін і арешти учасників руху «Захопимо..» змушують демонстрантів замислитися над наступною фазою їх боротьби. Кевін Зіс, учасник протесту у Вашингтоні, вважає, що це буде створення всенаціонального руху:

«Думаю, тепер люди знайшли свій політичний голос і усвідомили, що треба працювати разом для того, аби мати політичну силу і вливати на рішення. Якщо це станеться, ви вже не зможете це зупинити».

Прихильники лівих сил пропонують скерувати рух у боротьбу за рівність доходів. На їх думку, розрив у заробітках почався 30 років тому з обранням республіканця Рональда Рейґана на посаду президента.

Рейґан стояв на позиціях дерегуляції економіки і виступав за розширення свободи дій великих корпорацій, переконуючи, що вони будуть піднімати добробут населення.

Однак останні дослідження показують, що, починаючи з 1979-го року статки лише 1% американців потроїлися, у той час як доходи всіх інших зупинилися.

«Символ 99% порівняно з 1% є тим прикладом, що резонує з людьми. Це означає – якщо ви у таборі 99% і зокрема у його нижній частині, ви у безвихідному становищі, і статистика це підтверджує», – каже дослідник Інституту політичних досліджень Джон Кевена.

Натомість сили правих нахилів, послідовники політики Рейґана, вважають, що ліберальна преса перебільшує проблему нерівності доходів.

Аналітик Американського інституту підприємництва Пітер Волісон каже, що багато ЗМІ, і особливо газета «Нью-Йорк Таймс», яка встановлює стандарти для багатьох медіа, намагалася використати заяви деяких учасників руху «Захопимо» проти правих сил і республіканців».

Аналітик зауважує, у дослідженнях замовчується те, що статки кожного працюючого зростають протягом життя. З його точки зору, суспільство повинно захистити вільне підприємництво – елемент ринкової економіки, що сприяє і стимулює професійній ріст талановитого і наполегливого працівника.

«Допоки у нас це є, допоки США можуть це запропонувати своїм громадянам, я не думаю, що ідея нерівності доходів зможе протриматися після того, як рух «Захопимо» перестане існувати», – зазначає Пітер Валісон.

Утім учасники руху «Захопимо» кажуть, що можливостей у цій країні все менше. А сам рух, як вважає Кевін Зіс, щойно починає набирати обертів:

«Ми хочемо рухатися в сторону покладення краю влади корпорацій. Припинення влади грошей і побудову влади народу. Ми втратили це у Сполучених Штатах».

Кевін вважає, що учасники руху не збираються здавати свої позиції. Уже розробляється план влаштувати автобусний тур у січні, аби заручитися ширшою підтримкою громадськості. Також у планах, влаштувати наприкінці березня зібрання усіх учасників руху «Захопимо» у Вашингтоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG