Спеціальні потреби

Україні приписали покарати погромників на Одещині, виплатити компенсації ромам - заява ОБСЄ


Влада повинна твердо протидіяти насильству проти ромів та перетворенню їх на цапа відбувайла

Майкл Ґеорг Лінк директор офісу ОБСЄ з питань демократичних інститутів та прав людини (ODIHR) у п'ятницю закликав владу України "забезпечити виконання закону на принципах рівності та відсутності дискримінації".

"Влада повинна твердо протидіяти насильству проти ромів та перетворенню їх на цапа відбувайла", - заявив Лінк, коментуючи події у селищі Лощинівка в Одеській області.

Як повідомляє "УП", наприкінці серпня на Одещині у селищі Лощинівка (Ізмаїльський район) вбивство 8-річної дівчинки спровокувало масові заворушення спрямовані проти місцевих ромів. Громада висунула вимогу виселити ромів із села.

Влада України повинна припинити виселення громад ромів та надати адекватну компенсацію за пошкоджене майно

"На тілі померлої є сліди зґвалтування. Смерть наступила від проникаючого поранення грудної клітини - пробиття гострим предметом легкого і серця", - розповідала "Подробностям" Анастасія Якубенко, в. о. заступника начальника прес-служби ГУ НП в Одеській області.

У п'ятницю представник ОБСЄ закликав владу України виступити проти анти-ромських заяв та насильства, розрядити міжетнічну напругу та відновити повагу до закону.

Влада має розпочати слідство з метою визначення та покарання винних у погромах

Масові заворушення почались після затримання підозрюваного, яким виявився 20-річний мешканець Лощинівкі. .

"Натовп з понад трьохсот людей почав громити будинки сусідів чоловіка - місцевих ромів, які завчасно покинули Лощинівку. Погромники зупинилися тільки після втручання місцевої влади", - пише одеське видання "Думская".

Пізніше представники ромської громади, за повідомленнями ЗМІ, "погодилися" залишити село Лощинівка.

"Влада України повинна припинити виселення громад ромів та надати адекватну компенсацію за пошкоджене майно, а також розрядити міжетнічну напругу у селищі, щоб недопустити її поширення. Водночас влада має розпочати слідство з метою визначення та покарання винних у погромах", - заявив Лінк.

Дивіться також: Американський чистильник ГПУ дав інтерв'ю: назвав непідкупність рідкістю

Американський чистильник ГПУ дав інтерв'ю: назвав непідкупність рідкістю. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG