Спеціальні потреби

Рідний штат Ромні підтримує Обаму?


Рідний штат Ромні підтримує Обаму?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
Direct link
6-го листопада американці прийдуть на виборчі дільниці обирати президента. Цього року боротьба точиться між чинним президентом-демократом Бараком Обамою та його опонентом-республіканцем Міттом Ромні. Унікальна система виборів у США організована так, що президентом стає людина, яка отримує найбільше так званих електоральних голосів. Кожен штат, пропорційно до населення, наділений відповідною кількістю таких голосів. У деяких можна вже зараз передбачити переможця, в інших – симпатії виборців розділилися. Один з таких є Мічиган, рідний штат Мітта Ромні.

У листопаді, студент з Мічигану Закарі Гарнер вперше візьме участь у виборах президента. Він віддасть свій голос за Мітта Ромні. Хлопчина виріс на фермі і йому подобається, що Ромні важкою працею досяг успіху у житті:

«Я прокидаюсь о третій ранку, а додому повертаюсь о десятій вечора. Я знаю, що означає тяжко працювати і Ромні в цьому мені імпонує».

Однак, надзвичайно потужний виборчий блок – профспілка працівників автоіндустрії, загалом не підтримує Ромні. Коли у 2008-му році автобудівельники опинилися на межі катастрофи, Ромні виступив проти державної допомоги індустрії.

«Більшість американців арабського походження, віддають перевагу Обамі. У ньому вони бачать найбільш виваженого кандидата»..
імам Казвіні
Для Джорджа Макґрегора, який все життя працював на автоскладальному заводі – вибір однозначний. Він як і багато інших мічиганців, переконаний, що саме надана урядом Обами фінансова допомога дозволила автоіндустрії повернути собі колишні позиції на авторинку і врятувала тисячі робочих місць. На погляд Макґрегора, Ромні, який народився у Мічигані, не має шансів там перемогти.

Однак, хоча автобудівельна галузь була врятована, загалом економічна ситуація в країні залишається хиткою. Тож на відміну від минулих виборів, перевага Обами у Мічигані не така значна, каже професор політології у Мічиганському університеті Майкл Гейні:

«Економіка Мічигану сильно постраждала через велику рецесію. Хоча падіння почалося ще до приходу Обами до влади, на нього, як на президента, покладають відповідальність за економіку. Економічні фактори завдали серйозного удару популярності Обами».

В умовах щільної боротьби обидві кампанії намагаються завоювати голоси тих, хто ще не визначився з вибором, або тих, хто не цікавиться політикою. Таких людей багато у замкнутих етнічних анклавах. У Мічигані, це зокрема, арабська громада. Іммігрант з Іраку Гасан Казвіні, очолює Ісламський центр Америки розташований у місті Дірборн, неподалік Детройта:

«Я думаю на цих виборах ми побачимо найбільшу до цього часу явку американців арабського походження, і мусульман загалом».

Очікувана висока явка, частково заслуга таких людей як Рашід Елабед. Він реєструє нових громадян США на вибори та пояснює їм виборчий процес:

«Вони не розуміють, що мають право на свободу слова, для них це новий процес, який їх лякає. Вони не впевнені, що робити і де отримати інформацію».

Рашід намагається переконати нових виборців, що навіть кілька голосів здатні вплинути на кінцевий результат. На сьогодні, на погляд імама Казвіні, його громада симпатизує Бараку Обамі:

«Більшість американців арабського походження, віддають перевагу Обамі. У ньому вони бачать найбільш виваженого кандидата».

Однак, безробіття в Мічигані залишається одним з найбільших у країні. Проблема, яка завжди особливо турбує новоприбулих іммігрантів, і араби не є винятком. Тож Закарі Гарнер сподівається, що незадовільний стан економіки допоможе його кандидату Мітту Ромні перемогти Обаму у Мічигані. Одному з кількох штатів, в яких вирішуватиметься хто стане наступним господарем Білого дому.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG