Спеціальні потреби

Обама запевняє Європу щодо безпеки – криза в Україні поглиблюється


У час, коли Росія закріплює свою владу в Криму, президент США Барак Обама прямує до Європи для переговорів із союзниками і чинення тиску на Москву.

Те, що Росії вже вдалося захопити Крим, для декого здається бути уже вирішеним, але Обама не відмовляється від зусиль з метою закінчення кризи шляхом санкцій та дипломатії.

«Дипломатія між Сполученими Штатами і Росією триває», – сказав президент. «Ми підкреслили, що Росія має ще інший доступний шлях. Той, який де- ескалує ситуацію, який передбачає, що Росія сприяє дипломатичній розв’язці з урядом у Києві, за підтримки міжнародного співтовариства».

Президент говоритиме зі своїми партнерами про пакет економічної допомоги для України, але й про подальші санкції проти Росії. Першу зупинку він зробить у Гаазі.

На відміну від попередніх зустрічей Великої вісімки (G8), за столом переговорів цього разу не буде Росії. Президент Обама запросив своїх колег з G7 зустрітися в кулуарах Саміту з ядерної безпеки, щоб говорити про ізоляцію Москви.

В рамках цих зусиль Обама має несподіваного союзника – Китай, який поставив під сумнів дії Росії в Криму. Президент США і лідер Китаю Сі Цзяньпін мають заплановану зустріч.

Пізніше він візьме участь у нарадах ЄС і НАТО в Брюсселі. За відсутності очевидного прогресу в зусилля США, щоб змусити Росію піти на поступки, Обама звернеться до з промовою до союзників з НАТО.

«Американська підтримка для наших союзників по НАТО непохитна», сказав президент. «Ми пов’язані один з одним зобов’язанням, що випливає зі Статті 5 про захист один одного і спільними цінностями, задя яких жертвувало так багато поколінь».

Остання зупинка президента в Європі буде в Римі, де він уперше зустрінеться з Папою Франциском, щоб говорити про боротьбу з бідністю і нерівністю.

Звідти він відбуде до Саудівської Аравії. На порядку денному розмов Обами з королем Абдаллою, як очікується, буде війна в Сирії і ядерні амбіції Ірану. Це, на думку аналітиків, буде продовженням зусиль американських чиновників підтвердити свою підтримку Саудівського королівства.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG