Спеціальні потреби

У Європі в Обами буде ще одна можливість пояснити свою політику щодо Росії


Інформаційне агентство Ройтерс повідомляє про те, що на цьому тижні президент Обама відвідає Варшаву, Брюссель, Париж і Нормандію, де він повинен детально розповісти про те, що США мають намір робити для того, щоб протистояти діям Росії відносно України і заспокоїти нервуючих союзників, запевнивши їх у тому, що США в будь-який момент готові їх підтримати.

У Польщі, яка є західним сусідом України, Обама зустрінеться з лідерами східноєвропейських країн, у тому числі зі новообраним президентом України Петром Порошенко в цю середу. Він готовий відповісти критикам, які вважають, що він діяв недостатньо рішуче проти Москви після анексії Криму.

На цьому тижні в своєму виступі в головній військовій академії США президент заявив, що залишаючись світовим лідером, Америка повинна відігравати цю роль, використовуючи насамперед не військову силу, а всього дипломатичні засоби, діючи в рамках багатосторонніх ініціатив і застосовуючи економічні важелі тиску, як, наприклад, у ситуації з Україною.

«Наша здатність формувати громадську думку допомогла досить швидко ізолювати Росію. Завдяки лідерству Америки світ негайно засудив дії Росії», – сказав Обама.

Однак, як відзначають аналітики, коли Обама буде зустрічатися з керівниками 10 країн Центральної та Східної Європи у Варшаві, від нього чекатимуть більш чітко сформульованого плану дій, спрямованих на запобігання подальшійдестабілізації ситуації в регіоні.

«Є побоювання, що ми зникнемо, підемо на другий план, коли на нас обрушиться наступний криза», – говорить Гедер Конлі з вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Східноєвропейські політики, в тому числі Лех Валенса, який очолював рух «Солідарність», що відіграв вирішальну роль у поваленні комуністичного режиму в Польщі, давно закликають Обаму діяти рішучіше.

Минулого тижня колишній президент Польщі заявив в інтерв’ю польському телеканалу TVN24, що він розчарований тим, що він назвав недостатньо рішучою позицією Обами щодо української кризи.

«Супердержава не виправдала очікування, так що світ опинився в небезпечній ситуації. Може бути, справа в тому, що так багато поганого відбувається в світі саме через те, що немає лідера» , – сказав Валенса.

З Польщі Обама вирушить до Брюсселя на нараду «Великої сімки». Спочатку цей саміт провідних економічних держав планували провести в Сочі, але потім членство Росії в цій групі було призупинено у зв’язку з кризою в Україні .

З тих пір Росія відвела війська, стягнуті до кордону з Україною на початку цього року, а президентські вибори в Україні пройшли без особливих проблем, так що навряд чи «Велика сімка» буде вимагати введення нових економічних санкцій проти Москви.

«В даний час всі партнери згодні з тим, що мета полягає в подальшій деескалації, в даний час нові санкції не плануються», – повідомила офіційна особа з адміністрації президента Франції Франсуа Олланда в інтерв’ю агентству Ройтерс.

«Ідея полягає в тому, щоб зробити все можливе для відновлення діалогу», – заявив представник адміністрації французького президента.

У п’ятницю з Брюсселя Обама відправиться до Франції, де він візьме участь у святкуванні 70-ої річниці висадки союзників. У цей день війська союзників висадилися на берегах Нормандії, що допомогло перемогти нацистську Німеччину у Другій світовій війні.

Президент Росії Володимир Путін, який також візьме участь в урочистих заходах, має зустрітися з Олландом в Парижі в четвер. У цей же вечір Обама буде вечеряти з Олландом, проте, як повідомили з Білого дому, офіційних зустрічей з Путіним не заплановано.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Візит Путіна до Китаю – реакції. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
XS
SM
MD
LG