Спеціальні потреби

Країна без друзів: ядерні випробування у Північній Кореї спантеличили навіть Китай


Північна Корея роздратувала Китай
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Північна Корея роздратувала Китай

Успішні випробування Північною Кореєю ядерної зброї сколихнули світ. Вибух «мініатюрного заряду підвищеної потужності» відбувся всього за кілька місяців після того, як у грудні північнокорейська ракета «Тепходон» вивела на орбіту «мініатюрний» супутник. Не лишається сумнівів – лідер Північної Кореї Ким Чен Ин отримав ядерну зброю та засоби її доставки. Це викликає серйозне занепокоєння всіх, без виключення, світових лідерів.

Випробування засудили ООН, США, Росія та Китай - остання країна, з якою у Пхеньяну були більш-менш дружні стосунки. На порядку денному міжнародної безпекової політики одразу два питання. Як убезпечити світ від непередбачуваної Північної Кореї, та яким буде наступний крок країни, яка бачить своїм ворогом весь світ?

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун вже назвав випробування «провокативними», а президент США Барак Обама закликав світ до «швидкої та рішучої» реакцію. Якою вона буде – не відомо. Зрозуміло лише, що без відповіді, дії Північної Кореї лишитись не можуть.

Президент Південної Кореї, яка має найбільше підстав для занепокоєння, вже заявила, що дії Пхеньяна, повністю ізолювали країну.

«Я думаю, що Північна Корея налаштувала проти себе цілий світ», - заявила Пак Гун Хей.

Повну картину напруги, яка виникла внаслідок випробувань, передали слова міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Голова МЗС Росії не приховував, що в регіоні запахло порохом:

«Ми сподіваємося, що дії Пхеньяну, які заслуговують рішучого засудження, не будуть використані як підстава для надмірної військової реакції на Корейському півострові».

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що випробування Пхеньяном ядерної зброї може призвести до конфлікту:

«Люди Північної Кореї голодують. Щоб їх врятувати, країну необхідно відкрити світу. Натомість режим будує трудові табори, де людей катують».

У Держдепартаменті сподіваються присмирити Північну Корею санкціями. Втім, професор Джорджтаунського університету Балбіна Хванг каже, що сподівання на санкції марні:

«Санкції та обмеження з боку міжнародної спільноти працюють лише, коли йдеться про країни, які бояться ізоляції. Натомість Пхеньян ніколи не ставив за мету бути частиною міжнародного співтовариства».

«Я думаю, що Північна Корея налаштувала проти себе цілий світ».
Пак Гун Хей, президент Південної Кореї
Донедавна Китай лишався єдиним стабільним союзником Північної Кореї. Фактично економіка злиденної країни тримається виключено завдяки безперешкодній торгівлі з Китаєм. Тут Пхеньян купує і пальне, і харчі. Тепер все може змінитись. Випробування ядерної зброї відбулись всупереч різким застереженням, опублікованим у державних ЗМІ Китаю.

Той факт, що Кім Чен Ин проігнорував волю Пекіну, навряд чи пройде непоміченим. Здобувши ядерну зброю, Пхеньян перетворився на потужний дестабілізуючий фактор у регіоні, в якому Китай прагне домінувати.

Нині у Пхеньяна є і ядерна зброя, і засоби її доставки. Втім такий «тріумф» ізольованої та злиденної країни може призвести до непередбачуваних наслідків. Для світового співтовариства тепер очевидно, що одними лише вмовляннями та санкціями Пхеньян не зупиниш.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG