Спеціальні потреби

Європа без бар’єрів поки не для українців


Європа без бар’єрів поки не для українців
Європа без бар’єрів поки не для українців

Громадські організації оцінюють дії влади на шляху до безвізового режиму як «нерівномірні». Експертний моніторинг констатує, що «ворушіння» є, але про успіх говорити зарано. Візи до Європи не зникнуть через два роки, як запевняла українська влада, говорять експерти.

На початку тижня депутати з Європарламенту у Києві планують обговорити завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Крім того, у парламенті розмовлятимуть про внутрішню ситуацію в країні та про новий проект Кримінально-процесуального кодексу. Втім, коли ж саме буде парафована Угода з ЄС, ані європейці, ані українська влада чіткої дати не називають. Останнім прогнозом від адміністрації Віктора Януковича був кінець 2012 року. Про це заявляв керівник Головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації президента Андрій Гончарук.

Поряд із незрозумілим майбутнім української євроінтеграції, уповільнюється ще один процес, який повинен вести країну до безвізового режиму з ЄС. «Диспропорційним та нерівномірним» називають прогрес у цьому питанні учасники громадського моніторингу виконання Україною Плану дій з візової лібералізації.

Так, необхідна законодавча база забезпечена на 60-70%, в той час, коли один із важливих документів про біометричні документи був повністю провалений у парламенті, відзначає голова громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко. Разом з тим, Україна успішно рухається в напрямку міграційної політики, управління кордонами, законодавчого забезпечення в’їзду та виїзду. Дослідження ініціативи «Європа без бар’єрів» свідчить, що безвізовий режим з ЄС зацікавив усі політичні сили, а це допомагає консолідуватися та швидко рухатися в єдиному напрямку.

«Більш просто рухається процес там, де не задіяні чиїсь бізнес-інтереси, де немає політичної чутливості, немає загроз якимось владним інтересам. Сфера корупційної політики – чутлива сфера. І очевидно, що влада не буде готова піти на ухвалення тих змін, які прописані Єврокомісією», зазначив під час круглого столу науковий директор Інституту євро-атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Антикорупційна політика може стати на шляху безвізового режиму – переконаний і керівник творчого об’єднання «ТОРО» Олексій Хмара. «На жаль, не вистачає щоденної діяльності, яка була б спрямована на вирішення побутових питань у сфері протидії корупції. Замість того, влада замінює політичні арешти реальними реформами у цьому секторі», говорить Олексій Хмара.

Член фракції Партії регіонів та член комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС Ірина Бережна переконана, що влада робить все необхідне для спрощення візового режиму з ЄС. Навпаки, депутат наголошує, що саме з боку ЄС відсутні рухи, зокрема, у сфері спрощення оформлення віз. У своєму блозі Ірина Бережна пише про консульства деяких країн ЄС, які й досі вимагають від українців велику кількість документів для візи, чи то надають невмотивовані відмови. «Сподіваємось, що Європейський Союз виступатиме союзником України в цьому питанні, а не ставитиме штучних підніжок», – зазначає Ірина Бережна.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG