Спеціальні потреби

Яким Папою Римським буде Франциск?


Обрання нового папи з Буенос-Айреса було позначено кількома сюрпризами. Він є першим представником американського континенту на престолі, першим вихідцем з Південної півкулі та першим єзуїтом. Однак багато експертів погоджуються – великих змін це Церкві не принесе.

Єпископ-помічник Вашингтонської архієпархії Беррі Кнестаут у молитовному зверненні сказав:

«Довіривши твоєму слузі Франциску роль пастора, даруй йому спасіння та захист, йому та пастві, якою він опікуватиметься».

У Соборі святого апостола Матвія у Вашингтоні зустріли новину про обрання Папи молитвою.

Єпископ-помічник Беррі висловив неабияку радість з приводу результатів конклаву:

«Яка благословенна подія! Яка чудова подія! Перший папа з американського континенту, перший папа-єзуїт. Перший папа з Південної півкулі».

Новий папа виріс у простій родині. Його батько емігрував з Італії в Аргентину і працював на залізниці. Хорхе був одним з п’ятьох дітей. У дитинстві, внаслідок інфекційної хвороби, йому видалили одну легеню. Він вступив в університет, щоб стати хіміком, але згодом пішов у семінарію і в 32 роки став священиком. У своєму приході він був відомий своєю відданостю справі допомоги бідним. Отримавши сан архієпископа, Хорхе Берґольо відмовився жити у палаці, обравши замість того маленьке помешкання в центрі столиці.

Говорять, що він сам собі готував їжу та користувався громадським транспортом чи велосипедом, замість належного йому лімузина.

Національний храм Святого Зачаття у Вашингтоні прикрашений кольорами Ватикану. Священик Марк Морозович каже, що ім’я нового папи має особливе значення:
Так, він з Латинської Америки, з Буенос-Айреса. Але він знає Рим і він належить до великої кількості конгрегацій. Він вільно володіє італійською, і часто у Ватикані. Він знає багатьох гравців. Так, що не треба думати. що він якась невідома, незначна фігура.
Честер Джилліс

«Він вибрав ім’я Франциск. Ви знаєте, святий Франциск був людиною, відданою молитві та обітниці бідності. Також, наскільки нам відомо, Франциск хотів реформувати церкву».

У своїй першій промові на папському престолі Франциск назвав себе вибором із «задвірків світу». Щоправда, його обрання не є вже таким радикальним, як це може здаватися, каже декан Джорджтаунського Університету Честер Джилліс:

«Так, він з Латинської Америки, з Буенос-Айреса. Але він знає Рим і він належить до великої кількості конгрегацій. Він вільно володіє італійською, і часто у Ватикані. Він знає багатьох гравців. Так, що не треба думати. що він якась невідома, незначна фігура».

Він певний, що Франциск продовжуватиме політику своїх попередників.

А щодо поглявів нового глави Католицької церкви, то Честер Джилліс додає:

«Він консерватор і з точки зору теології, і з точки зору доктрини. Жодного сумніву. Тому я не бачу, що будуть якісь зміни».

Однак, обравши Франциска, додають експерти, історично європейська Церква визнала, що її майбутнє пов’язано з Південною півкулею, де проживає більшість із мільярда двохсот мільйонів католиків світу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG