Спеціальні потреби

НАТО більше не вважає вторгнення російських військ імовірним


Філіп Брідлав
Філіп Брідлав
Головнокомандувач сил НАТО в Європі заявив, що більше не вважає ймовірним вторгнення російських військ в Східну Україну, оскільки Москва може досягти своїх цілей за допомогою нетрадиційних сил, що влаштовують заворушення у цьому регіоні.

За словами генерала ВПС США Філіпа Брідлава, заяви російської сторони про те, що заколоти на Сході України нібито влаштовують виключно громадяни цієї країни, - абсолютно брехливі.

На його думку, очевидно, що в Східній Україні діють російські спецпідрозділи, як це було в Криму перед його анексією.

«Те, що відбувається в Східній Україні є точною копією подій в Криму», - сказав Брідлав.

Генерал зазначив, що ще тиждень тому він вважав, що найбільш імовірною військової реакцією Росії буде введення військ в південну Україну для створення наземного «моста» з Кримом, який у березні проголосував за приєднання до Росії. Далі Росія просунулася б до Одеси, а в перспективі - до Молдови.

«Я більше не вважаю це найбільш вірогідним варіантом подій, - сказав Брідлав. - Думаю, Путін може досягти своїх цілей в Східній Україні, не відправляючи свої війська через кордон».

«Швидше за все, він буде робити те, що робить зараз - дискредитувати уряд, влаштовувати безлади, готувати ґрунт для сепаратистського руху», - припустив генерал, додавши, що це дозволить зміцнити військовий і економічний контроль Москви над Східною Україною.

«На мій погляд, такий варіант буде найбільш неприємним для НАТО, тому що якщо війська не перетинають кордон, то багато хто незабаром вирішить, що життя повернулося в звичне русло, але я не вважаю, що анексія Криму - це повернення у звичне русло», - зазначив він.

Незадовго до свого виступу, Брідлав обговорював ситуацію навколо України та Росії з прем'єр-міністром Канади Стівеном Гарпером, який заявив журналістам, що ескалація насильства в Україні бачиться як "вторгнення з боку путінського режиму, що повільно розвертається".
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG