Спеціальні потреби

У НАТО заяву про територіальні поступки назвали "помилкою"


Прапори України й НАТО під час саміту у Вільнюсі, 12 липня 2023. Odd ANDERSEN/AFP
Прапори України й НАТО під час саміту у Вільнюсі, 12 липня 2023. Odd ANDERSEN/AFP

У НАТО заяву посадовця Стіана Єнссена щодо відмови України від частини своїх територій в обмін на вступ назвали "помилкою". Про це кореспондентці Радіо Свобода повідомили в пресслужбі НАТО.

Раніше сьогодні Єнссен у коментарі виданню VG уточнив, що його заява "була частиною більшої дискусії щодо можливих майбутніх сценаріїв в Україні".

"Я не повинен був так говорити. Це була помилка", – сказав він.

Напередодні низка видань поширили заяву керівника апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіана Єнссена, який допустив, що Україна може стати членом НАТО у випадку територіальних поступок РФ. За його словами, дискусії про майбутній статус України в контексті Альянсу після війни вже тривають, в них, серед іншого, лунають опції з відмовою Києва від частини території.

Українська сторона різко відреагувала на цю заяву. У МЗС України назвали такі розмови "абсолютно неприйнятними", а секретар РНБО Олексій Данілов назвав заяву "дивним вкидом".

На саміті НАТО у липні генеральний секретар Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає запрошення на вступ до Альянсу, коли "погодяться усі союзники і будуть виконані умови". Він уточнив, що умови передбачають два виміри: модернізація оборонних інституцій України та війна, яка триває в країні.

Пізніше президент України Володимир Зеленський на пресконференції заявив, що Україна ніколи не обміняє будь-який статус на території. За його словами, цю позицію "чітко знають партнери" України.

У вересні минулого року Україна подала заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою.

Форум

XS
SM
MD
LG