Спеціальні потреби

НАТО запрошує Чорногорію стати 29-м членом Альянсу


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

За таке рішення проголосували всі 28 держав-союзниць Альянсу, і це, підкреслили в організації, є свідченням «продовження політики відкритих дверей», яку сповідує НАТО.

Голови МЗС країн-членів НАТО ухвалили історичне рішення запросити Чорногорію стати 29-м членом Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, виступаючи на засіданні міністрів закордонних справ у штаб-квартирі Альянсу, заявив, що «союз НАТО ухвалив історичне рішення про початок переговорів щодо вступу Чорногорії».

«Ми запрошуємо до участі в засіданні й міністра закордонних справ та міністра оборони Чорногорії», – додав Столтенберґ.

За таке рішення проголосували всі 28 держав-союзниць Альянсу, і це, підкреслили представники цієї військово-політичної організації, є свідченням «продовження політики відкритих дверей», яку сповідує НАТО.

При цьому керівник Північноатлантичного альянсу зазначив, що «це тільки початок шляху, адже Чорногорії слід продовжити процес інтенсивних реформ, у тому числі у сфері боротьби з корупцією та щодо зміцнення громадської підтримки в країні процесу вступу до НАТО».

Столтенберґ підкреслив, що що ніхто, крім членів НАТО і кандидата, не має права втручатися в цей процес.

Рішення запросити Чорногорію стати повноправним членом НАТО не стосується Росії. Це справа лише НАТО і Чорногорії
Єнс Столтенберґ

«Рішення запросити Чорногорію стати повноправним членом НАТО не стосується Росії. Це справа лише НАТО і Чорногорії. Рішення запросити Чорногорію не направлене проти когось. Воно ухвалене задля безпеки. І, думаю, варто ще раз підкреслити, що кожна країна має право сама визначати власний шлях і ті заходи безпеки, які їй необхідні. І питання членства має вирішувати сама Чорногорія і 28 членів НАТО, і ніхто не може на це рішення впливати», – зазначив генсекретар.

Столтенберґ також нагадав, що в НАТО призупинили практичну співпрацю з Росією навесні 2014-го, через анексію Криму. Водночас він зазначив, що залишились відкритими можливості для політичних контактів.

Тим часом у Кремлі розкритикували рішення НАТО запросити до членства Чорногорію. Як заявив речник російського президента Дмитро Пєсков, це призведе до відповідних дій із боку Росії.

Приєднання Чорногорії до НАТО стане першим розширення Альянсу з 2009 року, коли до складу НАТО приєднано Албанію та Хорватію.

Дивіться також: Обама заявив, що позиція Росії щодо Сирії може змінитись за кілька місяців

Обама заявив, що позиція Росії по Сирії може змінитись за кілька місяців. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG