Спеціальні потреби

У Гаазі розпочинаються заключні аргументи в справі Ратка Младича


Ратко Младич
Ратко Младич

Колишнього сербського військового командира звинувачують в геноциді і військових злочинах



Ратко Младич в понеділок знову з'явився в Гаазі, де завершується судовий процес у його справі. Колишнього сербського військового командира звинувачують в геноциді і військових злочинах в 1990-х.

Через чотири з гаком роки після того, як Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії приступив до розгляду справи Младича, прокурори почнуть триденну серію заключних аргументів і, ймовірно, закличуть засудити його до тривалого тюремного ув'язнення.

74-річний Младич відкинув 11 пунктів звинувачення, в тому числі в геноциді, військових злочинах і злочинах проти людства, в зв'язку з його роллю в боснійському конфлікті 1992-1995 років - найбільшому кровопролитті в Європі з часів Другої світової війни.

Після цього захист Младича, який неодноразово намагався домогтися відхилення позову або розпуску суду, отримає три дні, починаючи з п'ятниці, щоб представити свої аргументи.

Захист стверджує, що Младич і його війська діяли в інтересах самооборони, щоб захиститися від атак з боку сил боснійських мусульман, і що він є жертвою «політичного» судового розгляду.

Младича, головним чином, звинувачують в тому, що він ніс відповідальність за встановлення каральної 44-місячної облоги столиці Боснії Сараєво. В ході облоги загинули близько 10 тисяч осіб, коли мешканці міста тероризували безперервними артобстрілами і снайперським вогнем.

Младича також звинувачують в причетності до різанини в Сребрениці в 1995 році, коли близько 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків були оточені і розстріляні, після того, як підлеглі йому війська захопили район, який контролювався голландськими миротворцями ООН і вважався зоною безпеки ООН.

Младич, якого колись називали «боснійським м'ясником», став символом варварського плану про «очищення» багатонаціональної Боснії від хорватів і мусульман, підживленого прагненням до створення «Великої Сербії» і встановленням етнічно чистої держави.

В результаті конфлікту - одного з декількох, які супроводжували розпад Югославії, - загинули понад 100 тисяч людей. Близько 2,2 мільйона людей залишилися без даху над головою.

Дивіться також: Американка українського походження допомагає кухарям-початківцям у розвитку авто-кухонь

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG