Спеціальні потреби

Через бійку в парламенті Литвин пропонує розпустити Раду


Володимир Литвин запропонував розпустити Верховну раду. З такою несподіваною ініціативою спікер парламенту виступив у п’ятницю, слідами надзвичайних подій – жорстокої бійки між депутатами від влади і опозиції, яка сталася під час розгляду мовного законопроекту у четвер.

Як стверджує Литвин, іншого виходу, ніж саморозпуск і дострокові вибори, немає в умовах, коли народні обранці не здатні працювати конструктивно.

«Верховна рада і парламентаризм в Україні остаточно зруйновані. За нинішньої ситуації я пропонував політичне прийняти рішення про визнання цього факту з наступним політичним рішенням – саморозпуск Верховної ради і проведення дочасних виборів до Верховної ради України», – заявив Литвин.

Як він додав, «Далі спостерігати це неподобство, м’яко кажучи, непотрібно. Треба припинити мучити країну».

У провладній фракції Партії регіонів ні про який розпуск чути не хочуть і називають заяву Литвина піаром. Так само не збираються «регіонали» відмовлятися й від мовного законопроекту, який спровокував силове протистояння.

«Нам запропонували, щоб ми погодилися з тим, щоб даний законопроект зняти з розгляду. Але в нас немає ніяких – ні регламентних, ні законодавчих – норм для того, аби з цим погодитись», – заявив на брифінгу лідер фракції «регіонал» Олександр Єфремов.

А представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко сказав журналістам, що розгляд закону про мову повинен бути доведений до кінця, оскільки, за його словами, «для Партії регіонів це питання є принциповим у контексті виконання передвиборчих обіцянок».

Натомість опозиція ідею Литвина підтримує. Як заявив віце-спікер бютівець Микола Томенко, опозиція готова на місяць заблокувати трибуну парламенту, аби президент мав підстави для розпуску. Тоді дострокові парламентські вибори, за словами Томенка, можна було б провести вже у серпні.

Опозиціонери також запевнили, що не дадуть розглядати мовний закон і блокуватимуть трибуну щоразу, коли про це йтиметься. «Якщо це питання у будь-якому випадку і в будь-якій формі з’явиться у порядку денному, фракції, які сьогодні представляють опозицію, зроблять усе для того, щоб воно не розглядалося», – пообіцяв голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.

У п’ятницю засідання в Раді так і не розпочалося. Зранку опозиціонери, як і напередодні, блокували трибуну, але згодом розійшлися, – як і майже всі мітингувальники, що вийшли захищати мову під стіни парламенту.

Здається, нинішній бій за мову опозиція виграла; але основну битву перенесено. Чи поновляться бойові дії уже на наступному пленарному тижні на початку червня – невідомо. Єдине, про що з певністю говорять аналітики – що ніякого розпуску парламенту, до завершення каденції якого залишилися лічені місяці, не буде. Стосовно ж ініціативи Литвина, то її експерти пояснюють особистими мотивами спікера.

«Незабаром вибори, і Литвин може пройти до Верховної ради хіба що по мажоритарному округу, – сказав Голосу Америки голова центру «Соціовимір» Сергій Таран. – Через те йому треба демонструвати свою «сильну позицію» і дистанціюватися від того безладу і корупції, які відбуваються в парламенті. Тому він, будучи спікером парламенту, пропонує його розпустити: мовляв, дивіться, який я сильний лідер, я маю свою окремішню позицію».

Литвин озвучив цю ініціативу, оскільки прекрасно знав, що фракції більшості рішення про розпуск не підтримають, – сказав Голосу Америки політтехнолог Тарас Березовець.

«У Партії регіонів є чітка логіка проведення виборчої кампанії, і в неї жодним чином не вписується достроковий розпуск Верховної ради. Заява Литвина – це спроба зіграти на настроях громадян. За соцопитуваннями, недовіра до парламенту найбільша серед усіх органів державної влади, і заклики розпустити Раду знайдуть живий відгук серед виборців. Тому Литвин абсолютно безболісно, знаючи, що жодного розпуску не буде, намагається розіграти карту розпуску і тим відновити довіру до себе. Але ж ми знаємо, що за всіма опитуваннями, Народна партія знаходиться далеко до подолання 5-відсоткового бар’єру», – каже Березовець.

А тим часом міліція розпочала перевірку за фактом бійки у Верховній раді. Під час сутички серйозно постраждав бютівець Микола Петрук – у нього розсічена голова і струс мозку. Іншому бютівцю, Степану Курпілю, у бійці зламали палець. При цьому «регіонали» стверджують, що Петрука ніхто не бив – мовляв, він сам перечепився, впав і отримав травму. Своєю чергою, народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко – автор скандального закону про засади державної мовної політики – отримав від опозиції кулаком по голові. Він також поскаржився журналістам, що опозиціонери грозилися йому розправою. Водночас провину за початок бійки взяв на себе нунсівець Андрій Парубій. Як він заявив, це було тільки його рішення, що мало на меті зірвати голосування за скандальний закон.

Водночас лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк вину за те, що сталося, складає особисто на президента. Як заявив Яценюк, намагання ввести в Україні – всупереч Конституції – другу державну мову є державним злочином, за який президенту Януковичу має бути оголошено імпічмент.

«Голосування за закон про введення другої державної мови – це пряма ініціатива і вказівка президента Януковича», – сказав Яценюк у п’ятницю в Дніпропетровську. Як він додав, «Вважаю це державною зрадою і замахом на українську державність. Відповідно до ст. 111 Конституції України – це підстава для імпічменту президента», – наголосив лідер «Фронту змін», слова якого цитує прес-служба партії.

Нагадаємо: законопроект «Про засади державної мовної політики», внесений провладною Партією регіонів, пропонує запровадити російську мову як офіційну в роботі органів влади у майже половині областей України. Як стверджує опозиція, прийняття цього закону призведе до знищення української мови на половині території України, а також поставить державу на грань розколу.
XS
SM
MD
LG