Спеціальні потреби

Литва готова відправити своїх солдатів в Україну на тренувальну місію


Прем'єрка Інгріда Шимоніте, Рига, 6 травня 2024. Gints Ivuskans / AFP
Прем'єрка Інгріда Шимоніте, Рига, 6 травня 2024. Gints Ivuskans / AFP

Литовський парламент дозволив уряду надіслати війська в Україну для тренувань, але Київ ще не просив про таке. Про це прем'єрка країни Інгріда Шимоніте повідомила виданню Financial Times.

Ймовірність відправлення західних сил в Україну

Глава уряду Литви визнала, що Росія розцінить це як провокацію, але додала: "Якби ми просто думали про відповідь Росії, то ми б не могли надіслати нічого (із західного озброєння для Києва - ред.). Кожен другий тиждень ви чуєте, що хтось буде вбитий (російською) ядерною зброєю".

Нещодавно президент Франції Еммануель Макрон підтвердив, що не виключає відправлення військ в Україну, і сказав, що це питання постане "легітимно", якщо Росія прорве лінію фронту, а Київ звернеться з таким запитом.

Макрон сказав, що "якщо Росія вирішила піти далі, ми в будь-якому випадку повинні будемо поставити собі це запитання" про відряджання військ, адже Росія є "силою регіональної дестабілізації" та "загрозою безпеці європейців".

Низка західних союзників Києва, зокрема США, Німеччина й керівництво НАТО раніше цілковито виключили таку перспективу. Однак деякі європейські країни, зокрема Нідерланди, Естонія, Чехія та Польща сказали, що все ж існує можливість відправити сухопутні війська на допомогу Києву.

Президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує ініціативи щодо тренувальних або прикордонних місій іноземних держав в Україні, але не може закликати інші держави відправляти війська на війну.

Ядерні погрози Росії та мобілізація в Україні

Цього тижня Росія оголосила про тактичні ядерні навчання. Шимоніте висловила сумнів, що Кремль піде на використання цієї зброї проти України, оскільки радіоактивні опади вразять і Росію: "Здебільшого вітри дмуть із заходу на схід".

Нагадаємо, Метью Міллер, речник Державного департаменту США, так прокоментував ці навчання Москви: "Російська ядерна риторика була безрозсудною та безвідповідальною протягом усього конфлікту. Попри все ми не бачили жодних підстав для коригування нашої власної ядерної позиції у відповідь на ці заяви, а також жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю в Україні".

Водночас за словами Шимоніте, Росія посилює напади на українську цивільну інфраструктуру: "Росія намагається спровокувати нову хвилю людей, які втечуть з України, тому що там немає елементарних комунікацій і базових послуг".

Говорячи про понад 4,2 мільйона біженців з України, яких приймає Литва, а також намагання Києва поставити на облік чоловіків мобілізаційного віку за кордоном, вона сказала: "Ми не будемо влаштовувати депортації чи шукати українських чоловіків у країні, тому що це було б незаконно".

Однак тим чоловікам, чиє ухилення від військової служби буде доведено, може бути відмовлено в постійному проживанні, сказала Шимоніте. Вона висловила прагнення "допомогти Україні, щоб вона мала потенціал для оновлення збройних сил і дала відпочити людям, які давно воюють".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG