Спеціальні потреби

Литва ввела євро


Литва в четвер стала членом єврозони в надії, що це закріпить її позиції в Європі на тлі агресивнішої політики, що її проводить сусідня Росія.

Перша радянська республіка, що проголосила свою незалежність у 1990 році, Литва стала останньою, яка приєдналася до валютного союзу не тільки серед країн Балтії, але – принаймні в найближчій перспективі – і всього Євросоюзу. Подальше розширення єврозони очікується не раніше, ніж через два роки.

«Не тільки я, але, думаю, і багато з вас відчувають смуток у зв’язку з тим, що литовський літ, який служив нам більше двох десятиліть, відходить в історію, – сказав міністр фінансів Литви Рімантас Шаджюс на церемонії, присвяченій введенню євро. – Але нам потрібно рухатися вперед».

Єдина валюта залишається предметом палких суперечок. Опитування показують, що половина населення трьохмільйонної країни не впевнена в тому, що відмова від літа була доброю ідеєю.

Прем’єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічус, що став першою людиною в країні, який отримав в банкоматі банкноту в 10 євро, заявив, що євро «стане гарантом економічної та політичної безпеки».

У Вільнюсі сподіваються, що вступ до єврозони дозволить Литві збільшити обсяг торгівлі та знизити вартість запозичень, що дасть їй можливість відновитися поcле 15-процентного скорочення економіки в 2009 році – на піку глобальної фінансової кризи.

Голова правління Центробанку Литви Вітас Васіляускас підкреслив «геополітичну» значимість цього кроку, який, за його словами, міцно закріплює колишню радянську республіку в сфері Західної Європи.

XS
SM
MD
LG