Спеціальні потреби

Туреччина втрачає шанс на євроінтеграцію через арешти журналістів


Ердоган взявся за чистку у ЗМІ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Ердоган взявся за чистку у ЗМІ

Глава МЗС назвав події у Туреччині більш, ніж тривожним, сигналом. Ситуацію обговорять на найближчому засіданні щодо розширення ЄС.

Уряд Туреччини не зважає на критику міжнародної спільноти за масові арешти журналістів в країні. Європейський Союз у понеділок висловив запокоєння тим, що президент Туреччини Реджеп Ердоган, відповідаючи на закиди європейських колег, критикує їх. Офіційна Анкара подала заявку на членство в ЄС ще в 87 році, і тепер через звинувачення в авторитарному правлінні шанси країни на євтоінтеграцію тануть на очах.

Протестувальники зібралися під стінами поліції Стамбула у понеділок із протестом проти тиску на журналістів. Люди вимагають випустити заарештованих у неділю представнивників ЗМІ. Арешти в Туреччині засудив і Євросоюз, назвавши їх «несумісними зі свободою слова».

Президент Реджеп Ердоган обурився словами колег з Європи, і сказав, що союз із 28-ми націй повинен «займатися своїми справами». «Коли ми ухвалюємо подібні рішення, ми не зважаємо, що про це думає ЄС, приймає він це чи ні. Нас це не хвилює», - сказав Реджеп Ердоган.

Протестувальників та заарештованих журналістів влада називає прихильниками опозиційного проповідника Фетхуллаха Ґюлена. Він є колишнім імамом, одним із головних опозиціонерів та політичним опонентом Ердогана.

Євросоюз заявляє, що Туреччина, як кандидат на вступ до ЄС, мала б поважати міжнародні норми. «Я бачила реакцію президента Ердогана і дуже здивована. Адже під час його візиту минулого тижня ми мали досить конструктивну дискусію», - не приховувала здивування Федеріка Моґеріні, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки.

Глава МЗС Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр назвав події Туреччини більш, ніж тривожним, сигналом. Ситуацію обговорять на найближчому засіданні щодо розширення ЄС.

У неділю 14 грудня поліцейські зі спецпідрозділу з боротьби з терором у Стамбулі провели рейди обшук в офісі газети Заман – одого з найбільших опозиційних друкованих ЗМІ, та в редакції телекомпанії Samanyolu. Цього ж дня по всій країні заарештували щонайменше 27 опозиційних журналістів. Їх звинуватили у «наклепі» та «обʼєднанні з метою державного перевороту».

Минулого року Туреччина вже потрапляла під шквал міжнародної критики через застосування надмірної сили під час розгону антиурядових протестів. Утім цього разу – вперше проводиться операція великого масштабу саме проти опозиційних медіа.

«Там були лише опозиційні медіа. Вони представляють позицію, можливо, мільйонів людей. Авторитарний режим, що контролюється однією людиною, зараз намагається цьому завадити. Але люди йому цього не дозволять», - сказав Мустафа Єсіль, голова фундації журналістів і письменників.

Туреччина вже давно має репутацію країни, де порушуються права журналістів, заявляють експерти. Зокрема, Ерол Ондероглу, представник «Репортерів без кордонів» у Туреччині зазначив: «Туреччина займає 154 місце із 180-ти у всьому світі за рфівнем свободи преси, за даними Репортерів без кордонів. Це тривожна ситуація триває вже практично останні 10 років».

На ситуацію відреагували і Сполучені Штати Америки, які закликали Туреччину не порушувати основні демократичні цінності, закріплені у турецькій конституції.

Дивіться також: Бізнесмени радять, як заробити на проблемах Росії

Як заробити у кризовій Росії - рецепти бізнесменів
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG