Спеціальні потреби

Північна Корея повідомила, що випробувала водневу бомбу


Міце випробування Північною Кореєю ядерного пристрою
Міце випробування Північною Кореєю ядерного пристрою

Північна Корея заявила, що «успішно» випробувала мініатюрну водневу бомбу й відтак значно збільшила власну ударну силу. Це повідомлення, зроблене в ефірі державного телебачення КНДР, здійняло хвилю тривоги не лише в сусідніх Японії та Південній Кореї, а й в усьому світі, повідомляє агентство Reuters. Зокрема, осуд діям КНДР вже висловили навіть її союзники Росія та Китай.

Якщо офіційна інформація з Північної Кореї підтвердиться, то ці ядерні випробування стануть вже четвертими, проведеними в країні. Державне північнокорейське телебачення повідомило, що цього разу наказ про випробування віддав молодий лідер КНДР – Кім Чен Ин. Журналісти навіть продемонстрували, ніби-то власноруч написаного Кимом листа, в якому він тішиться силою КНДР. «Нехай світ дивиться на сильну, самостійну державу з ядерною зброєю», – йдеться в листі.

Навіть попри те, що четверте ядерне тестування у виконанні КНДР було довгоочікуваним, частина експертів стверджує: водневий пристрій, який врешті-решт був випробуваний, був набагато потужнішим за атомну бомбу й додають – відтепер тема КНДР – стане провідною під час президентської кампанії в США.

Водночас, розвідка Південної Кореї та ще декілька аналітиків висловили сумніви, що випробування водневого пристрою в середу було повноцінним тестуванням водневої бомби.

«Враховуючи масштаб вибуху, важко повірити, що це була справжня воднева бомба», – заявив Ян Юк, старший науковий співробітник Корейського форуму з оборони та безпеки.

За даними південнокорейської розвідки, пристрій, який випробували у КНДР мав силу близько шести кілотонн у тротиловому еквіваленті й був приблизно таким самим за величиною, як під час останніх випробувань Північної Кореї.

Цікаво, що Геологічна служба США також повідомила про землетрус магнітудою 5.1, епіцентр якого, за даними Південної Кореї, знаходився приблизно в 50 кілометрах від полігону Пунгері, де Пхеньян вже раніше проводив ядерні випробування. До речі, попереднє випробування Північною Кореєю атомного пристрою в 2013 році, також супровождувалося землетрусом із магнітудою 5.1.

Разом із тим, ці випробування є показником росту ядерних технологій у Північній Кореї. А те, що пристрої, які випробовує країна є мініатюрними – може дозволити в майбутньому адаптувати їх для розміщення в ракетах, що стане новою загрозою як для США, так і для їх регіональних союзників – Японії та Південної Кореї.

Напередодні, 5 січня Білий дім оголосив, що не може підтвердити заяви Північної Кореї про випробування водневої бомби, але буде стежити за ситуацією. Згодом США також оголосили про свою рішучу налаштованість захищати союзників у Східній Азії й скликали термінове засідання Ради Безпеки ООН.

Дивіться також: Про обвал на біржах Китаю треба знати щонайменше це

Про обвал на біржах Китаю треба знати щонайменше це. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

XS
SM
MD
LG