Спеціальні потреби

Світові лідери готуються до саміту G20 в Туреччині


Лідери 20 найбільших економік світу (G20) зустрінуться в турецькому курортному місті Анталья протягом двох днів, починаючи в неділю, щоб обговорити економічну та податкову співпрацю, кризу з мігрантами і кліматичні зміни.

Ми дивимося на те, чого очікувати і що це означає.

Що таке G20?

G20, абревіатура для «Групи двадцяти», є міжнародним форумом для урядів і центральних банків країн 20 найбільших економік. Члени групи включають 19 окремих країн – Аргентина, Австралія, Бразилія, Канада, Китай, Франція, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Японія, Південна Корея, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, Південно-Африканська Республіка, Туреччина, Великобританія і Сполучені Штати – разом з Європейським Союзом. ЄС представлений Європейською комісією та Європейським центральним банком. На країни «Великої двадцятки» припадає 85 відсотків світової економіки, 75 відсотків світової торгівлі та дві третини населення світу.

Хто буде присутній на саміті?

Президент США Барак Обама, президент Росії Володимир Путін, прем’єр-міністр Великобританії Дейвид Камерон, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і президент Китаю Сі Цзіньпін, поряд з багатьма іншими лідерами з усього світу, як очікується, прибудуть для участі в саміті.

Лідери Іспанії, Азербайджану, Малайзії, Сенегалу, Сінгапуру та Зімбабве також будуть присутні на саміті на запрошення Туреччини, навіть якщо вони не є членами G20.

Чому Туреччина?

Туреччина офіційно перебрала на себе головування в G20 від Австралії 1 грудня 2014 року, Китай буде головувати в організації у 2016 році.

Порядок денний

Глобальні економіки, найсерйозніша криза з мігрантами з часів Другої світової війни і зміни клімату, як очікується, домінуватимуть у переговорах на найвищому рівні.

Глобальні економіки

Кілька країн з економікою, що розвивається опинилися перед серйозними проблемами.

Андрю Кеннінґгем, консультант Capital Economics у Лондоні, заявив, що із більшості країн з економікою, що розвивається з найбільшими проблемами бореться Росія.

Російська економіка «скорочується цього року, можливо, на 5 відсотків», сказав він. Вона бореться з падінням цін на нафту і санкціями, які наклали західні країни після того, як Росія окупувала український Крим. Ще одним фактором є погане управління.

Це «надзвичайно ускладнило для бізнесу працювати там», сказав Кеннінґгам.

У центрі уваги саміту G20 буде також Китай. Офіційно економічне зростання в Китаї сповільнилося до менше ніж на 7 відсотків. Це викликало розпродаж на фондовому ринку і спричинило падіння цін на нафту. Але Кеннінґгам вважає, що занепокоєння перебільшене.

Китай на цьому тижні заявив, що хоче, щоб «Велика двадцятка» реформувала права голосу в Міжнародному валютному фонді. Китай каже, що хоче відігравати більшу роль. МВФ є організацією 188 країн, яка спрямована на підвищення глобального економічного зростання і розвитку міжнародної торгівлі.

Криза з мігрантами

Напередодні саміту G20 лідери Євросоюзу зібралися в четвер на неформальній зустрічі в столиці Мальти Валлетті, щоб обговорити міграційну кризу, в ході якої з початку цього року до країн ЄС прибуло понад півтора мільйона біженців, що загрожує ліквідацією угоди про відкриті внутрішні кордони Європи.

Як очікується, в Туреччині продовжуватимуться обговорення, і європейські лідери проситимуть інші країни допомоги у вирішенні проблеми.

Мігранти, в основному з охоплених війною Сирії, Іраку, а також бідних країн на південь від Сахари, прибувають до Євросоюзу переважно через Грецію та Італію після перетину Середземного моря на човнах з Туреччини та Північної Африки. Багато із них потонули на цьому шляху.

Цього місяця голова Європейської ради Дональд Туск і голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, сказали: «G20 повинна прийняти виклик і запропонувати скоординовану та інноваційну відповідь на кризу, яка визнає її глобальний характер і економічні наслідки та сприяє більшій міжнародної солідарності у справі захисту біженців».
.
Кліматичні зміни

Країни G20 витрачають майже в чотири рази більше на те, щоб підтримати виробництво викопного палива, ніж вони вкладають коштів на поновлювані джерела енергії, що ставить під сумнів їх відданість припиненню кліматичних змін. Про це заявив у четвер Інститут міжнародного розвитку.

Як сказано, країни G20 витратили в середньому 78 мільярдів доларів на національні субсидії, що надавалися через прямі витрати і податкові пільги в 2013 році і 2014 році.

Ще 286 мільярдів доларів було вкладено у виробництво викопного палива на державних підприємствах країн G20.

Тим часом Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) оцінило, що субсидії на поновлювані енергоносії в 2013 році досягли 121 мільярда доларів.

«Це дорівнює тому, що уряди країн G20 дозволяють виробникам викопного палива, щоб вони підривали національні зобов’язання щодо клімату, платячи їм за цей привілей», заявив Інститут міжнародного розвитку.

Олівія Ґіппнер з Лондонської школи економіки, сказала, що тема кліматичних змін також буде на порядку денному G20, «зокрема, тому, що у грудні в Парижі відбудеться саміт на тему кліматичних змін, і це є одна з останніх зустрічей, на якій зустрінуться представники великих економік і найвпливовіших країн».

Дивіться також: Огляд: У Конгресі оцінювали, що Путін наробив у Сирії, і як його зупинити в Україні

Огляд: У Конгресі оцінювали, що Путін наробив у Сирії, і як його зупинити в Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG