Спеціальні потреби

Передвиборчі з’їзди провели Кличко, Тягнибок і Королевська


У середу 1 серпня партія «Удар» та ВО «Свобода» провели передвиборчі з’їзди, на яких оголосили свої програмні цілі та списки кандидатів.

«Свобода»

Люстрація влади та заборона Компартії. Скасування депутатської недоторканності та імпічмент президенту Януковичу. Денонсація харківських угод та анулювання скандального закону Колесниченка-Ківалова. З такою програмою іде до Верховної ради Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

«Назва програми, з якою ми йдемо на вибори – «Своя влада, своя власність, своя гідність на своїй Богом даній землі», – заявив, виступаючи на передвиборчому з’їзді у середу, лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

На з’їзді стала відомою перша п’ятірка «Свободи». Разом із першим номером – Олегом Тягнибоком – до парламенту має шанси потрапити номер другий – популярний український актор Богдан Бенюк. Третім і четвертим ідуть партійці Андрій Мохник та Ігор Мірошниченко, п’ятим – професор права Київського національного університету Олександр Шевченко.

Ідучи на вибори окремою колоною (за партійними списками), «Свобода» домовилася з Об’єднаною опозицією «Батьківщина» про розподіл мажоритарних округів. Таких узгоджених з Об’єднаною опозицією мажоритарників «Свобода» виставить 35. Як стало відомо на з’їзді, по мажоритарних округах ідуть на вибори, зокрема, «свободівці» Ірина Фаріон та Андрій Іллєнко. Перша балотуватиметься у Львові, другий – у Києві.

«Удар»

Партія Віталія Кличка, який не прийняв запросин Об’єднаної опозиції і йде на вибори окремо, далі наголошує на своїй опозиційності. На з’їзді «Удару» кандидати виголосили присягу ні за яких обставин не входити в коаліцію з правлячою Партією регіонів.

Передвиборчу програму партії лідер «Удару» скомпонував із п’яти основних пунктів – п’яти «ударів». Перший удар планують завдати по корупції. Як пообіцяв Кличко, в результаті нокаутуючого удару корупційну систему буде зламано. Щоб відкрити свій бізнес, українець витрачатиме не більше півгодини часу; з усіх численних податків та зборів залишиться тільки сім; а серед чиновників, суддів, міліціонерів проведуть антикорупційну люстрацію і корупціонерів покарають.

Славетний боксер обіцяє також завдати удари по безвідповідальності влади, по нерівності, но надмірній централізації і, зрештою, по бідності.

«Ми зробимо так, щоб кожен, не економлячи на харчах і одязі, на місячну зарплату міг купити холодильник або пральну машину. Щоб сім’я протягом п’яти років могла купити автомобіль, протягом десяти років – житло», – заявив Кличко, виступаючи на з’їзді.

«Усі говорять, що необхідно змінити країну. Ми це зробимо. Настав час УДАРу!», – таким оптимістичним закликом завершив політик свою промову.

З’їзд «Удару» затвердив списки кандидатів на загальноодержавному та мажоритарних виборчих округах. Найбільшим сюрпризом став номер 2 у партійному списку – переслідувана владою та популярна серед читачів письменниця Марія Матіос. До першої п’ятірки, очоленої самим Кличком, увійшли також глава СБУ за президентства Ющенка Валентин Наливайченко та бунтівний підриємець часів Податкового майдану Оксана Продан. У першій десятці й інші «помаранчеві» – спікер екс-президента Ірина Геращенко та міністр фінансів кількох урядів Віктор Пинзеник. На 15-у місці в списку – кримський політик Сергій Куніцин, на 17-у – екс-мер Одеси Едуард Гурвіц.

Несподіванкою для багатьох стала також поява у списках «Удару» Ольги Герасим’юк. Як вона пояснила журналістам у кулуарах з’їзду, її кандидатуру з невідомих причин викреслило зі списків керівництво Об’єднаної опозиції. Тепер колишня «НУНСівка» балотуватиметься від партії Кличка на мажоритарному окрузі на Одещині.
Назва програми, з якою ми йдемо на вибори – «Своя влада, своя власність, своя гідність на своїй Богом даній землі».
Олег Тягнибок

Коментуючи оприлюднені списки, лідер «Удару» заявив: партія, формуючи списки кандидатів, продемонструвала приклад відкритої політики. За словами Кличка, прізвища претендентів по мажоритарних округах були названі заздалегідь і перевірялися рухом «Чесно». Відтак дехто з претендентів, які не пройшли через громадський фільтр, зійшли з дистанції. «Думка громадськості є вирішальною при формуванні нашої команди», – наголосив Кличко.

Кличко пообіцяв також, що і він сам, і члени фракції «Удар» у майбутньому парламенті голосуватимуть виключно своїми картками.

«Україна – вперед!»

У середу відбувся з’їзд ще однієї політичної сили, яка, за даними соціологів, має шанси потрапити до нової Верховної ради.

На з’їзді партії «Україна, вперед!» Наталії Королевської було мало відкритої політики. З’їзд так і не оприлюднив виборчих списків. І як повідомила журналістам сама Королевська, затверджували ці списки не публічно.

Відомо наразі, що другим і третім номером у партійному списку, очоленому Королевською, йдуть футболіст і артист – Андрій Шевченко і Остап Ступка.

Втаємниченість списків компенсували креативом. З’їзд партії проходив просто серед поля, у селі Буки на Київщині, і картинка на Першому національному телеканалі вийшла мальовничою. Лідер партії, у білій романтичній сукні, промовляла на тлі вечірнього неба і зелених кукурудзяних посівів. Королевська презентувала свою політичну силу як «партію нових лідерів». А новий лідер номер 2 Андрій Шевченко, виступаючи на з’їзді, заявив, що гасло «Україна – вперед!» він чув на стадіонах, і сама доля підказала йому політичний вибір.

Пізніше футбольний форвард сказав журналістам, що не вважає проблемою те, що останні роки не жив в Україні. А відповідаючи на запитання, чи готовий він щодня ходити до Верховної ради, сказав, що «готовий до всього».
XS
SM
MD
LG